KAISERSLAUTERN - Australië leek maandag stuntelend ten onder te gaan, maar krabbelde net op tijd overeind tegen Japan. Twee gouden wissels van coach Hiddink deden het tij keren voor de Socceroos. Cahill (tweemaal) en Aloisi (eenmaal) sloegen in de slotfase in het Fritz Walterstadion in Kaiserslautern koelbloedig toe; 3-1. Een unicum voor Australië. Nooit eerder behaalden de Australiërs een zege op een WK-eindronde.

Bekijk video: fans Socceroos Modem/ Breedband


"Ik acht Hiddink in staat weer een kunstje te flikken"

Het eerste Australische optreden in Duitsland leek op een verlies af te stevenen. De Socceroos slaagden er lange tijd niet in om vat te krijgen op het verzorgde spel van de Japanners. De Aziaten gaven direct vanaf de aftrap een visitekaartje af. Een vrije trap in de eerste minuut aan de rand van het strafschop belandde in de Australische muur.

Dat het duel rustig en vriendelijk zou beginnen, was vooraf al een utopie. "Australië is schuldig aan vele vieze overtredingen. Ze hebben het speciaal op enkels voorzien", orakelde de Japanse bondsdirecteur Saburo Kawabuchi een paar dagen voor de cruciale ontmoeting in groep F. Guus Hiddink reageerde verbeten; "Aan de vooravond van een WK willen sommige mensen graag spelletjes spelen met hun tegenstanders. Dat maakt me stekelig." De toon voor het duel was gezet.


Australië protesteert, Japan juicht na de eerste en enige Aziatische treffer

De felheid was ook op het veld in het Fritz Walterstadion terug te zien. Luke Wilkshire koos in de beginfase voor het lijf van de Japanner Allesandro Santos (Alex) in plaats van voor de bal. De Egyptische scheidsrechter Essam hield zijn kaarten nog op zak.

Viduka

Aanvoerder Mark Viduka had de Socceroos in de vijfde minuut op voorsprong kunnen zetten. Uit een doorgekopte lange bal, vuurde de speler van Middlesbrough tot tweemaal toe een kanonskogel af op Yoshikatsu Kawaguchi. De Japanse doelverdediger pareerde beide schoten.


Keeper Schwarzer graait mis

De verdedigende linies hadden het druk in het eerste kwartier. In een relatief hoog tempo vielen de Australiërs en Japanners elkaar afwisselend aan. Verzorgd was het spel niet, wel opportunistisch. Met hoge ballen en snelle positiewisselingen hielden beide teams elkaar goed in evenwicht.


Gouden wissels van Hiddink nekken Japan

Takahara

Het team van Hiddink probeerde in het eerste half uur vat op de wedstrijd te krijgen door bij balverlies direct de Japanners op te jagen. Met wisselend resultaat. Naohiro Takahara kapte zichzelf vrij na ruim twintig minuten spel maar zag zijn schot voorlangs gaan.

Een gestroomlijnde aanval aan Australische zijde een paar minuten later leverde nog meer spektakel op. Een op maat gespeelde hakbal van Marco Bresciano (Parma) op Viduka door de aanvoerder van de Socceroos niet verzilverd. Kawaguchi stond in de weg.

Schwarzer

In de 26ste minuut werd het harde werken van Australië genadeloos afgestraft door Japan. Een voorzet van Nakamura Shunsuke dwarrelde verrassend in het doel na een blunder van Mark Schwarzer. De Australische keeper graaide volledig mis bij het uitkomen.

Japan liet kort voor rust de Socceroos het spel maken. De Australische jacht naar de gelijkmaker resulteerde in venijnige tegenaanvallen van Japan. De afstandschoten van het team van Zico brachten Australië niet aan het wankelen.

Bresciano

Een schot van Bresciano zorgde even voor Australische opwinding in het stadion van Kaiserslautern. Zijn doelpoging van zo'n twintig meter afstand raakte het zijnet.

Ook na rust hadden de Australiërs moeite met combineren. Passes vanaf de grond eindigden na zo'n drie, vier schijven in de voeten van de Aziaten. De Japanners maakten slim gebruik van de vrije ruimte door vanaf de zijlijn de Australische achterlijn te halen. De voorzetten boezemden Schwarzer deze keer weinig angst in.

Cahill

Na zo'n vijf minuten na rust greep Hiddink in. Middenvelder Bresciano moest wijken voor Tim Cahill. De speler van Everton moest de controle op de as van het middenveld zien te veroveren op de Japanners.

Plankenkoorts

Schwarzer bleek in de tweede helft nog steeds plankenkoorts te hebben. In de 60ste minuut ging de doelverdediger opnieuw in de fout door verkeerd uit te verdedigen. Japan buitte het buitenkansje niet uit.

Het team van de Braziliaanse bondscoach Zico wijzigde van tactiek gedurende het tweede bedrijf. In plaats van loeren op een counter koos Japan voor temporiseren. Hiddink koos vol voor de aanval. De Nederlander haalde verdediger Craig Moore (Newcastle United) naar de kant voor spits Joshua Kennedy (Dynamo Dresden).

Kennedy

Nog koud in het veld speelde Kennedy een belangrijke hoofdrol voor de Socceroos. Japanner Moniwa moest aan de handrem trekken om Kennedy te stuiten. De daaropvolgende vrije trap van Viduka aan de rand van het strafschopgebied werd ternauwernood gekeerd door opnieuw Kawaguchi.


Doelman Kawaguchi heeft het nakijken

De kansen stapelden zich weliswaar op voor Australië in het laatste kwartier, maar de finesse en koelheid ontbrak. Hiddink gooide in de 75ste minuut echt alles op alles. Met aanvaller John Aloisi (de speler die Australië in november 2005 vanaf de penaltystip naar de eindronde van het WK schoot) voor spelverdeler Wilkshire werd het 16-meter gebied van Japan nog drukker bevolkt.

De opportunistische wissel van Hiddink leverde Japan een grote kans op de 2-0 op. Tot opluchting van Australië, kreeg Atsushi Yanagisawa de beslissende pass niet op een presenteerblaadje. Schwarzer kon het schot makkelijk grijpen.

Cahill

Kawaguchi leek uit te groeien tot de held van de middag, tot ook hij een fatale keepersfout beging. Cahill strafte het verkeerd uitkomen van de Japanse doelman genadeloos af; 1-1. Australië leefde op en met nog meer energie zochten de Socceroos het doel op. Met succes. Een vlammend afstandschot van Cahill belandde na een caramboleeractie achter het doel van Kawaguchi (2-1). Aloisi verergerde het Japanse leed in de slotfase; 3-1.

Cruijff

De stunt van Australië komt voor Johan Cruijff niet als een verrassing. "Ik acht Hiddink in staat weer een kunstje te flikken, zoals hij dat ook met Zuid-Korea heeft gedaan. Dit elftal heeft gigantisch veel vertrouwen in zichzelf en zijn coach", voorspelde Cruijff in het VI-maandblad Nummer 14.

Grote problemen

Bondscoach Zico van Japan was kapot van de late nederlaag: "We zitten nu in een extreem lastige situatie. We moeten zelf winnen van Kroatië en dan moet de andere wedstrijd ook nog in ons voordeel verlopen", zei de Brazilaan.

Pijn

"Verliezen met twee treffers verschil doet ons echt pijn. We hebben zoveel kansen laten liggen. Dat kostte ons de kop. We zullen niet lijdzaam ten onder gaan. We weten wat ons te doen staat." Japan, op het vorige WK in eigen land doorgedrongen tot de laatste zestien, speelt op 18 juni tegen Kroatië. Daarna volgt Brazilië op 22 juni.