AMSTERDAM - De Sponsorbingo Loterij (SBL) neemt de schaatsploeg van Spaar Select over. Beide bedrijven zijn het eens over de overname, de SBL moet met de schaatsers nog tot overeenstemming komen. Donderdag hebben gesprekken plaatsgevonden tussen de SBL, de vakbond sporter.nl en enkele zaakwaarnemers van schaatsers, onder wie Orlando van den Bosch en Conrad Alleblas.

Directeur Jan-Willem van Dijk van Spaar Select bevestigt het akkoord met de SBL. Van Dijk sprak eerder in de week over twee kandidaten, inmiddels is de SBL de enige die is overgebleven. "Ik verwacht dat we binnen twee weken de ploeg overdragen'', aldus Van Dijk. Wibo van de Linden, directeur van de SBL, wil nog niet spreken van een definitief akkoord. "We zijn nog in de gespreksfase. Het zijn fantastische sporters, daarom zijn we geïnteresseerd. Meer kan ik op dit moment niet zeggen.''

Geldproblemen

Het financiële adviesbureau Spaar Select heeft geldproblemen. Hoewel het bedrijf deze week een belangrijk kort geding won, waarmee het miljoenen euro's binnenhaalt, voelt Van Dijk zich gedwongen de schaatsploeg te verkopen. Spaar Select maakte na de winterspelen van Nagano in 1998 zijn entree in het schaatsen, aanvankelijk met alleen Gianni Romme en Bob de Jong als rijders. Romme bleef de sponsor trouw en maakt nu deel uit van een team van acht schaatsers. Erben Wennemars en Marianne Timmer zijn de andere kopstukken van de ploeg, geleid door Jac Orie.

Van Dijk zei eerder al dat de schaatsers salaris zullen moeten inleveren bij een overname door een andere geldschieter. Daarover moeten de rijders en de SBL het nader eens worden. Een deel van de ploeg is momenteel in Hamar, waar komend weekeinde de eerste wereldbekerwedstrijd wordt gehouden.