SKOPJE - Een maand na zijn aanstelling heeft Peter Blangé al zijn eerste succes met de Nederlandse volleyballers geboekt. De recordinternational leidde Oranje in Macedonië definitief naar het EK volgend jaar in Rusland.

Met de overwinning op Zweden (3-0) haalden de mannen het begeerde toegangsbewijs binnen. Op de slotdag sloot het nationale team het kwalificatietoernooi in stijl af, met winst op de gastheer: 3-1. Omdat de buit al binnen was kreeg de jeugd zondagavond alle kans ervaring op te doen. Het had geen gevolgen voor de ongeslagen status.

"We kunnen onszelf alleen maar een compliment geven", stelde Blangé. "Ondanks de druk hebben we goed gepresteerd. Vooraf hoop je dat het na zo'n korte voorbereiding goed gaat vallen en dat is gelukkig gebeurd."

Spelen Peking

Plaatsing voor de Europese titelstrijd was voor de Nederlandse ploeg cruciaal met het oog op de Olympische Spelen in Peking. Oranje is door de mindere prestaties van de afgelopen tijd behoorlijk afgezakt op de wereldranglijst en moet bij het EK present zijn om deelname aan de Spelen te kunnen afdwingen.

In Rotterdam hadden de mannen van Blangé met drie overwinningen al een belangrijke stap gezet, maar het karwei moest in Macedonië nog wel worden afgemaakt. Vooraf werd vooral het vijandige publiek in het Oost-Europese land gevreesd, maar Nederland trof lege tribunes in Skopje. Bij de eerste twee duels zaten zo'n 25 toeschouwers in de zaal.

Zweden

De belangrijkste concurrent Slovenië stelde Oranje in het eerste duel nog wel behoorlijk op de proef, maar in vijf sets trok de ploeg de winst toch naar zich toe. Tegen Zweden werd het ticket voor het EK definitief veilig gesteld. "We hadden een team met veel ervaring, dat heeft tijdens dit toernooi absoluut gewerkt. Als je wint heb je gelijk, dus je kunt stellen dat het selectiebeleid goed is geweest. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn."

Na een vakantie van twee weken gaan Blangé en zijn spelers zich voorbereiden op de Euro League. Met het oog op de punten voor de wereldranglijst staat ook bij dit toernooi het resultaat voorop.

Nieuwe oproepen

Blangé overweegt voor dit evenement weer een aantal andere spelers op te roepen. Met name de voor dit toernooi afgevallen Wytze Kooistra en Robert Horstink zouden daarbij in aanmerking kunnen komen.

"Ik ga er tijdens mijn vakantie over nadenken of ik het werkelijk ga doen. We zijn geen vergaarbak, maar goede spelers kunnen we er natuurlijk altijd bij hebben. Als ik dat ga doen, zullen de jongens die ik op het oog heb vanzelf een uitnodiging krijgen."