AMSTERDAM - De Portugezen leken zondagavond Angola een pak slaag te gaan geven, toen na drie minuten de tweede grote kans zich voordeed. Na het missen van de eerste kans was Pauleta bij de tweede poging wel trefzeker: 0-1. De ploeg van bondscoach Scolari verzuimde meer treffers te maken en zag de opponent enkele malen dichtbij het doel van João Ricardo komen. De onervaren Angolese spelers deden er alles aan om punten af te snoepen van Portugal, maar een wondertje bleef uit.

De ervaren flankspeler Figo passeerde na drie minuten de Angolese verdediger met groots gemak, behield het overzicht en legde af op Pauleta. De Portugese centrumspits rondde beheerst af, nadat hij in de eerste minuut van de wedstrijd al rakelings voorlangs schoot.


Pauleta was al vroeg in de wedstrijd trefzeker voor zijn land

De Angolezen toonden aan dat ze niet naar Duitsland waren gekomen om vakantie te vieren, en waren onder meer gevaarlijk via twee omhalen van Akwá. De aanvoerder van Angola schoot elke bal die voor zijn voeten kwam richting het doel van João Ricardo. Ook zijn ploegmaats waagden van afstand diverse pogingen, maar wisten de Portugese doelman niet te passeren.


André Macanga probeert Luis Figo van de bal te zetten

Dat de Portugezen over meer kwaliteit beschikken werd ook in de tweede helft duidelijk. De Zuid-Europeanen beschikken over enkele zeer vaardige spelers, maar de ploeg speelde niet als team. Zelfzuchtig gedrag leidde in de tweede helft vaak tot irritaties bij de spelers onderling. Toch kwam de zege niet in gevaar, omdat het kwaliteitsverschil simpelweg te groot was.