NURNBERG - Eén helft van aardig spel is voor Iran niet genoeg gebleken voor een stuntje op de wereldtitelstrijd voetbal. In Duitsland won Mexico in groep D de ontmoeting tussen beide landen, vooral op basis van een betere tweede helft (3-1). Aanvaller Bravo was met twee treffers de grote man.

Direct al waren er twee kansen voor het land, beide malen voor Hashemian. Eén keer miste hij met het hoofd, één keer met de voet, door goed ingrijpen van doelman Sanchez.

Voor Iran was het toch alweer het derde optreden op een WK. In beide voorgaande malen kwam het niet verder dan de eerste ronde. In 1978, Argentinië, was er ondermeer een nederlaag van 3-0 (drie keer Rensenbrink) tegen Nederland. In 1998 in Frankrijk was er de eerste zege, tegen de Verenigde Staten (2-1).

Ingestudeerd

Mexico wordt in de internationale voetbalwereld hoger aangeslagen. Door een ingestudeerde vrije trap kwamen de Midden-Amerikanen ook op voorsprong. Bravo tikte in bij de tweede paal, na aardig voorbereidend werk van Pardo en Franco.

Toch kwam Iran terug. Na ruim een half uur maakte Golmohammadi gelijk. De verdediger passeerde van dichtbij Sanchez. Dat de Mexicaanse doelman van de partij was, mocht opvallend worden genoemd. Donderdag overleed zijn vader, vrijdag woonde Sanchez in Guadalajara de begrafenis bij, onmiddellijk daarna keerde hij terug naar Duitsland. Bij zijn vertrek van het vliegveld in Mexico werd hij door 1500 fans bijgestaan.


Iran vierde de gelijkmaker als een collectief

In Nürnberg bleek Mexico fitter dan Iran. De favoriet trok de ontmoeting in de tweede helft vrij moeiteloos naar zich toe. De treffers vielen desondanks pas in het slotkwartier. Door de tweede treffer van Bravo nam Mexico opnieuw afstand. Invaller Zinha zorgde vervolgens voor de beslissing door er 3-1 van te maken.


Zinha gooit met de derde Mexicaanse treffer de wedstrijd op slot