SILVERSTONE - Zijn dominantie in de Formule 1 was al groot. Maar nu zelfs de concurrenten van Fernando Alonso zich bij diens heerschappij hebben neergelegd, lijkt de titelstrijd 2006 in een vroegtijdig stadium te zijn beslist.

"Mijn tegenstanders konden vandaag niet veel uitrichten", merkte de Spanjaard tevreden op, nadat hij de Grote Prijs van Groot-Brittannië had gewonnen. "Dit voorspelt veel goeds voor de rest van het seizoen."

Start tot finish

De 24-jarige Renault-rijder, die op het circuit van Silverstone van start tot finish leidde, kwam geen moment in problemen. Na 60 ronden had de 'trots van Oviedo' bijna veertien seconden voorsprong op zijn Duitse rivaal Schumacher. "We waren gewoon niet snel genoeg", verontschuldigde de zevenvoudig wereldkampioen zich. De Fin Kimi Räikkönen (3e) viel 'Schumi' bij: "Deze derde plek was het maximaal haalbare."

Het zijn uitspraken die Alonso graag hoort. De regerend wereldkampioen beseft dat z'n Renault momenteel een klasse beter is dan de Ferrari's of McLarens. Op het circuit van Silverstone werd hij voor de vijfde keer dit seizoen afgevlagd als winnaar. Na Barcelona en Monaco was 't zijn derde GP-zege op rij. "Dit is fantastisch", jubelde Alonso. "Winnen in Spanje, Monaco en nu op Silverstone... Een droom komt uit. Deze circuits hebben een enorme historie."

Crash

Alleen de safety-car kon de imponerende opmars van Alonso (tijdelijk) tegenhouden. De coureur, die vanaf pole-position vertrok, sloeg al bij de start een gat met de concurrentie. Die marge werd in de tweede ronde teniet gedaan, toen de safety-car op het circuit kwam. Dit naar aanleiding van een fikse crash van Ralf Schumacher en Mark Webber. Toen de 'neutrale Mercedes' de pit inreed, ging Alonso onverstoorbaar verder. Kimi Räikkonen en Michael Schumacher moesten lijdzaam toekijken hoe de Renault langzaam uit hun vizier verdween.

Gezien Alonso's dominantie zal dit wedstrijdbeeld nog vaak te zien zijn op de diverse formule 1-circuits. De Asturiër verzamelde tot nu toe 74 punten uit een maximaal van 80. 'Schumi' is nog immer z'n voornaamste tegenstrever. De kopman van Ferrari heeft 51 punten achter zijn naam staan. "Tot nu toe heb ik een fantastisch jaar", aldus Alonso. "We rijden op de limiet en hebben geen mechanische problemen." Toch piekert de Spanjaard er niet over om in de komende races 'op safe te spelen' en zijn leidende positie te consolideren: "De aanval is de beste verdediging."

Schumacher weet wat hem te doen staat: "We moeten meer uit onze Ferrari halen", besefte hij. "Maar er is geen reden om de titelstrijd op te geven. Er zijn nog tien races te gaan. Kortom, nog voldoende mogelijkheden." Waarschijnlijk weet de 37-jarige Duitser wel beter.