AMSTERDAM - De Argentijnen moesten in het duel met Ivoorkust eerst even wakker geschud worden. Na twee minuten verkeek Burdisso zich op een breedtepass; uit de daaropvolgende voorzet kopte Drogba hoog over. De Argentijnen speelden in het vervolg van de wedstrijd geconcentreerd en uiterst effectief.

Bekijk video: Fans Argentinië Modem/ Breedband

Door goals van Crespo en Saviola keek Ivoorkust halverwege de wedstrijd tegen een 2-0 achterstand aan. De Argentijnen leken de zege zonder al te veel moeite over de streep te trekken, maar door een goal van Drogba werd het nog een spannende slotfase. Tot opluchting van de Zuid-Amerikanen bleef het bij 2-1.

Ivoorkust was in de eerste fase van de wedstrijd het meest gevaarlijk. Vooral Drogba boezemde de Argentijnen angst in. Na een kwartier werd Argentinië een doelpunt ontnomen. Ayala kopte uit een corner spijkerhard op doel. Doelman Tizié tikte de bal tegen de paal en haalde hem achter de doellijn weer terug. De Belgische arbiter De Bleeckere zag er geen doelpunt in en liet doorspelen, tot groot ongenoegen van de Zuid-Amerikanen.


Het moment waar de Argentijnen claimen op voorsprong te komen en de Ivorianen de scheidsrechter op andere gedachten willen brengen

Halverwege de eerste helft kwamen de Argentijnen alsnog op voorsprong. Onder toeziend oog van Diego Armando Maradona mikte Riquelme zijn vrije trap voor het Ivoriaanse doel. De bal viel tussen de springende spelers in en uit de scrimmage die volgde werkte Crespo de 1-0 binnen.


Levende legende Maradona klapt zijn handen stuk als zijn thuisland op voorsprong komt

Ivoorkust rechtte de rug en ging op zoek naar de gelijkmaker. Kalou zette een aanval op namens 'De Olifanten'. De aanvaller van Paris Saint Germain kreeg via een combinatie een schietkans, maar de spits mikte ruim naast. Ayala bleek in de volgende aanval van Ivoorkust goud waard voor de ploeg van Jose Pekerman, door een schot van Chelsea-aanvaller Drogba met de punt van zijn schoen tot corner te verwerken.

Nog voor rust verdubbelde Argentinië de marge. Riquelme stond weer aan de basis van het doelpunt. De regisseur van het Spaanse Villarreal zette Saviola met een steekpass alleen voor keeper Tizié, die kansloos was op de inzet van de kleine aanvaller.


Saviola wordt door zijn teamgenoten gefeliciteerd met zijn treffer

De poulegenoten van het Nederlands Elftal maakten er ook in de tweede helft een uiterst attractief duel van. De hervatting kende een agressief begin, toen Heinze op de bon werd geslingerd voor een keiharde charge op de benen van Drogba en ook Bonaventure Kalou liet zich niet onbetuigd.

Tien minuten na rust werd Kalou vervangen door Dindane. Kalou, die in het verleden bij Feyenoord mooie dingen liet zien aan de rechterkant, speelde in zijn eerste WK-optreden een teleurstellende wedstrijd. Met de komst van Dindane kwam er weer iets meer gevaar in het spel het Ivoorkust.

Theater

Eboué werd halverwege de tweede helft slachtoffer van theaterspel van Saviola, wat de Ivoriaan geel opleverde. Argentinië, in eigen land liefkozend de 'Gauchos' genoemd, greep de voorsprong aan om over elk been te struikelen wat in de buurt kwam.

Bakary Koné kreeg nog een goede kans na terugleggen van Meité, maar de invaller zag zijn schot in het vangnet verdwijnen. De wil was er wel bij Ivoorkust, maar de geslepen Argentijnen stonden de ploeg van trainer Henri Michel niet toe iets aan de achterstand te veranderen. In de 82ste minuut deed Drogba dan toch wat zijn ploeggenoot bij de Engelse kampioen in de eerste helft al deed: scoren. Na goed doorzetten over de linkerkant werd de sterspeler van de Olifanten bereikt en met een subtiele voetbeweging was de spanning in de wedstrijd weer terug.


Drogba scoort de eerste WK-treffer ooit voor Ivoorkust

Die spanning leek al snel teniet te worden gedaan, maar de Argentijnse treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In een hectische slotfase wist Ivoorkust de bal niet meer tussen de palen te krijgen, zodat Drogba en de zijnen na het eerste duel op het mondiale podium met lege handen staan.