PARIJS - Zij hoefde niet te schitteren. Zelfs met een modale prestatie won Justine Henin-Hardenne in Parijs haar derde Franse Open titel op Roland Garros. Op haar sloffen zegevierde zij in de finale over de Russin Svetlana Koeznetsova: 6-4 6-4. "Drie titels is fantastisch", juichte de kampioene, "ik schaar mij bij grote kampioenen."

De 24-jarige Belgische was voor aanvang van de wedstrijd al de grote favoriete. Niet omdat zij meer grandslamtitels had staan (4) dan haar 20-jarige tegenstandster (1). Ook niet omdat zij iets hoger was geplaatst: 5e tegen 8e. Wel omdat Henin een buitengewoon positief onderling resultaat had staan.

In elf vorige ontmoetingen triomfeerde Henin tienmaal. De enige keer dat Koeznetsova won was in 2004, in een gewoon WTA-toernooi in Doha. Alle andere keren heerste Henin, de beste tennisster ter wereld op gravel.

Tactische fout

Svetlana Koeznetsova had alleen een kans tegen de Waalse stiliste als zij voor elke centimeter van het rode stof zou knokken. De tennisster uit een wielrennersfamilie in St. Petersburg vocht wel, maar alleen vanuit verdedigende stelling. Zij kwam nooit naar voren.

Een tactische fout, want in baselineduels op trage ondergrond is er in deze tijd geen betere dan Henin. Dit had zij nog eens ondubbelzinnig laten zien in de halve finale toen zij landgenote Kim Clijsters overklaste.

Afzien

Door de aanvallende onmacht van Koeznetsova ontspon zich een finale die het aankijken nauwelijks waard was. Henin gaf een matige nachtrust aan als oorzaak van haar mindere optreden. "Ik liep zwaar af te zien."

Een deel van het publiek langs het centre court van Stade Philippe Chatrier, onder wie de Belgische premier Guy Verhofstadt, zat te knikkebollen en zelfs in te dutten.

Zelfvertrouwen

Henin pakte onmiddellijk de eerste servicebeurt van Koeznetsova en ondermijnde daarmee het zelfvertrouwen bij haar tegenstandster. Zij liep meteen uit naar een voorsprong van 4-1. In de zesde game kon Koeznetsova terugbreken. Verder liet Henin het niet komen en won de set met 6-4.

In de tweede nam de Russin zowaar een voorsprong van 2-0. Zij wist zich echter geen raad met deze luxe. Ze leverde onmiddellijk weer een opslagbeurt in. Zes games ging het gelijk op.

Daarna vond Henin het genoeg, gunde Koeznetsova geen punt meer op haar service, benutte het eerste breekpunt en speelde bekwaam naar het einde: 6-4.

Beslissend

"De zevende game van de tweede set was beslissend", aldus Henin. "Ik heb mijn kansen niet gepakt", klaagde Koeznetsova na afloop.

Fit en sterk gaat de kleine Waalse op naar Wimbledon om te proberen de enige nog ontbrekende grandslamtitel te bemachtigen. Ze bezit nu drie titels van Roland Garros naast het US Open 2003 en Australian Open 2004. In totaal heeft zij nu 26 grote titels op haar erelijst staan.

Illuster

Henin schaarde zich in Parijs in een illuster rijtje van speelsters die in het moderne tijdperk de titel op Roland Garros wisten te prolongeren: Margaret Court, Chris Evert, Steffi Graf en Monica Seles. Ook werd zij de eerste na de Spaanse Aranxta Sanchez Vicario die de titel won zonder één set te verliezen.