ROTTERDAM - Brasil 1 heeft de achtste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het zeilteam van de Nederlandse navigator Marcel van Triest ging zaterdagochtend als eerste boot over de finishlijn, die op zee tussen Monster en Hoek van Holland was getrokken.

ABN AMRO I kwam drie minuten en tien seconden later binnen. Het team van schipper Mike Sanderson is al zeker van de eindzege in de zeilrace om de wereld. Ondanks het nachtelijk uur bevonden zich tientallen vaartuigen ter begroeting op het water.

Wind

Door een gebrek aan wind duurde de achtste en voorlaatste etappe veel langer dan verwacht. De eerste boten hadden volgens het programma van het Rotterdamse organisatiecomité rond afgelopen woensdag moeten aankomen. De ernstige vertraging leidde noodgedwongen tot het schrappen van de inportrace op zaterdag.

De zes boten gaan nu zondagmiddag om 11.00 uur van start voor de kust van Hoek van Holland. De zogenaamde havenwedstrijd duurt ongeveer 2,5 uur waarna de zes zeiljachten zich voor de prijsuitreiking melden in de Rotterdamse Veerhaven.

Bij het inhalen van de schepen wordt zondag opnieuw veel publiek verwacht. Zaterdag was het bij de intocht van de gefinishte boten op de kade in de Maasstad ook al zeer druk.

Bekijks

De schepen van de Volvo Ocean Race, die zaterdag in Rotterdam zijn aangekomen, trekken veel bekijks. Volgens de organisatie zijn tot ongeveer 17.30 uur zo'n 80.000 tot 100.000 mensen langs de schepen getrokken.

Er hebben zich met alle drukte op de kades nog geen incidenten voorgedaan. "Het verloopt super", aldus René Dukker van de organisatie.

Op het water, in en bij de Veerhaven, liggen honderden schepen met belangstellenden. Op zee, bij Hoek van Holland, verwelkomden eerder op de dag zo'n duizend bootjes de deelnemers aan de race.

Tiësto

Rond de Veerhaven in Rotterdam waren zaterdagavond rond kwart voor tien een kleine 60.000 mensen samengekomen voor het openluchtoptreden van de Nederlandse dj Tiësto, dat een half uur later zou beginnen.

Op kades aan beide kanten van de Maas en op de Erasmusbrug stonden nog eens tienduizenden muziekliefhebbers. De organisatie schatte het totale aantal op zo'n 150.000 mensen.

Het optreden van de dj op een ponton bij de Erasmusbrug vindt plaats in het kader van de Volvo Ocean Race die dit weekeinde is neergestreken in de Maasstad. "Het is hier beregezellig", aldus de organisatie van het concert, dat tot half twaalf duurt.