AMSTERDAM - Polen en Ecuador maakten er vrijdagavond in Gelsenkirchen een spannend duel van. Hoogstaand was het niet wat de teams lieten zien, maar de spanning evenaarde de huiveringwekkende momenten die de Duitsers eerder op de avond tegen Costa Rica meemaakten.

In de Arena AufSchalke startte Polen scherp aan het duel en nam het al snel de regie in handen, zonder echt gevaarlijk te worden. Het tot op dat moment kwaliteitsarme duel kwam halverwege de eerste helft pas echt op gang. Een verre ingooi van Ecuador werd doorgekopt door Delgado. Daarachter stond Carlos Tonorio, die zijn ploeg naar een 1-0 voorsprong kopte. De achterhoede van de Polen zag er bij de openingstreffer niet bepaald solide uit. Het was de derde treffer ooit voor Ecuador op een WK. De voorsprong voor de Zuid-Amerikanen was op dat moment niet onverdiend, omdat Polen het initiatief uit handen gaf.


De 1-0 van Tenorio, die ongehinderd binnen mocht koppen

De la Cruz profiteerde na ruim een half uur voetballen bijna van geklungel in de Poolse defensie, maar met kunst en vliegwerk bleef voor de ploeg van bondscoach Pavel Janas de schade beperkt. Waar de Polen het eerste deel van de eerste helft goed mee konden komen met Ecuador, werden zij in het vervolg overlopen door de felle Ecuadorianen, met Valencia als aanjager op het middenveld.

Irritaties

De tackle van Smolarek, waar de oud-Feyenoorder een gele kaart voor kreeg, was tekenend voor het spel van de Polen in de eerste helft; veel irritaties en in elk duel een fractie te laat. In het kwartier voor rust kwam er meer vuurwerk in de wedstrijd. Beide teams gooiden de schroom van zich af wat voor beide doelen enkele gevaarlijke momenten opleverde.

Ook in de tweede helft bleek Tenorio een spits om rekening mee te houden. Zwoegend en sleurend hield hij constant meerdere verdedigers bezig. De aanvaller van Ecuador had in de weken voorafgaand aan het WK last van een opspelende kuit en het was lange tijd onzeker of hij aan zou kunnen treden in het eerste groepsduel. Het afhaken van de bonkige spits zou een aderlating zijn geweest voor de Zuid-Amerikanen.

Gevaarlijker

Espinosa voorkwam een Poolse treffer in het begin van de tweede helft. De verdediger zette net op tijd een blok, waarmee hij het schot van Polen ongedaan maakte. Aangemoedigd door het fanatieke Poolse publiek werd het team van Janas steeds gevaarlijker. Szymkowiak, speler van het Turkse Trabzonspor, kreeg een goede kans maar wachtte te lang, zodat zijn schot kon worden weggewerkt door de Ecuadoriaanse verdediging.

Enkele ogenblikken later raakte aanvoerder Hurtado geblesseerd, door na een duel met Smolarek ongelukkig neer te komen. De ervaren captain (130 interlands) leek zwaar aangeslagen, keerde na een oplapbeurt toch weer terug binnen de lijnen maar moest enkele minuten later toegeven aan zijn fysieke ongemak.

Namens Ecuador verving Kaviedes de leeggespeelde Tenorio. Pavel Janas zag zijn ploeg sterker worden en bracht aanvaller Jelen in de ploeg voor middenvelder Sobolewski. De twee opportunistisch spelende ploegen maakten er in de tweede helft een levendig duel van. Ecuador zag de krachten wegvloeien; de tegenvallende Polen roken bloed.

Kolderiek keeperswerk

Opvallende verschijning Mora - de keeper had de landskleuren op zijn wangen geschilderd - viel vrijdagavond vooral op door kolderiek keeperswerk. Het was aan de sterk acterende verdedigers voor hem te danken dat de Polen nog niet op gelijke hoogte stonden. Negen minuten voor tijd velde Delgado het vonnis over de furieus aanvallende Polen. Invaller Kaviedes ontsnapte aan de buitenspelval, koos niet voor eigen succes maar gunde de geheel vrijstaande Delgado het doelpunt: 2-0

De Polen lieten het er niet bij zitten en knokten met alles wat ze in zich hadden. De ploeg was er nog twee keer dichtbij, maar het houtwerk stond treffers van Jelen en Brozek in de weg.