MUNCHEN - Miroslav Klose had vrijdagavond een belangrijk aandeel in de Duitse productie. In het duel met Costa Rica scoorde de aanvaller van Werder Bremen twee keer, nog wel precies op de dag dat hij 28 jaar oud werd. In totaal heeft Klose nu al zeven treffers achter zijn naam staan, gemaakt in wedstrijden bij eindronde van het WK. De zes treffer in het openingsduel betekenden een record.

Van grote tevredenheid was bij hem desondanks geen sprake. "Het is gegaan zoals ik had verwacht. Door het maken van veel domme fouten hebben we het onszelf bijzonder moeilijk gemaakt. We zullen het in het volgende duel gewoon beter moeten doen."

Niet ontevreden

Philipp Lahm, de maker van de openingstreffer, sloot zich bij die woorden aan. "We kunnen nog niet zeggen dat het bij ons allemaal al voor honderd procent klopt. Desondanks mogen we ook niet geheel ontevreden zijn. Het is belangrijk dat we hebben gewonnen. De verwachtingen zijn bijzonder hoog en gedeeltelijk hebben we er aan voldaan."

Klinsmann was iets blijer. De bondscoach: "We willen ons enthousiasme overbrengen op de tribunes. Ik denk dat dit ons is gelukt. Met aanvallend spel hebben we veel kansen uitgespeeld. Dat de tegenstander ook mogelijkheden krijgt is nooit te voorkomen. Laten we ons concentreren op de positieve punten, die waren er voldoende."

Record

Nooit eerder werd bij een openingsduel van een wereldtitelstrijd voetbal zo vaak gescoord als vrijdag bij Duitsland - Costa Rica (4-2). De zes treffers in München overtroffen de vijf van Frankrijk - Mexico (4-1), in 1930.

Wel eindigde in 1934 op de eerste dag het duel Italië - Verenigde Staten in 7-1. Dat echter was geen officiële opening, aangezien het toernooi met acht ontmoetingen gelijktijdig begon.