AMSTERDAM - Het openingsduel van het Wereldkampioenschap voetbal is doorgaans niet hoogstaand en van weinig vermaak voorzien. In een attractieve eerste helft en een spannend tweede bedrijf hebben Duitsland en Costa Rica dit jaar echter voor veel spektakel gezorgd. Het gastland kende een droomstart, toen Phillip Lahm na vijf minuten zijn ploeg van grote afstand op voorsprong schoot.

Wanchope deed namens de Costaricanen iets terug, maar na een kwartier stond Klose op de juiste plaats om zijn ploeg weer op voorsprong te zetten. In het vervolg van de eerste helft was Duitsland de bovenliggende partij, maar wisten zij dit niet tot uitdrukking te brengen in de score.

Phillip Lahm

Het eerste wapenfeit deed zich na een kleine drie minuten al voor. Na slordig uitverdedigen van de Costaricanen kwam de bal voor de voeten van Torsten Frinks. De speler van Werder Bremen zag zijn ziedende schot op het dak van het doel belanden. Amper bekomen van de schrik zag Costa Rica het gastland twee minuten later bouwen aan een nieuwe aanval. Linksback Phillip Lahm was mee opgekomen en kreeg de bal aangespeeld. De jonge verdediger kapte zijn directe tegenstander uit en toverde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de rechterkruising. Een mooiere start hadden de Duitsers zich niet kunnen wensen.

In de minuten die volgden bleef het team van bondscoach Jürgen Klinsmann gevaarlijk. Klose stuitte op de keeper na geklungel achterin bij Costa Rica en in de rebound mikten de Duitsers hoog over. Het enige moment dat de Costaricanen gevaarlijk waren, betekende ook meteen de gelijkmaker. Wanchope ontsnapte van zijn Duitse bewakers en stoomde ongehinderd af op Lehmann. De topscorer aller tijden van Costa Rica bleef koel en schoot zijn ploeg op gelijke hoogte. Klinnsman appelleerde voor buitenspel, maar omdat rechter vleugelverdediger Friedrich te laat een stap naar voren deed werd dat opgeheven.


Paulo Wanchope viert zijn treffer, met op de achtergrond Leonardo Gonzales

De Duitsers stelden al snel orde op zaken. Friedrich zag Schweinsteiger vrij staan. De middenvelder nam de bal goed mee en schoot op doel. Goaltjesdief Klose stond op de juiste plaats en tikte bij de tweede paal binnen. Na de 2-1 deden zich veel buitenspel situaties voor en hadden beide ploegen het vizier niet op scherp. Podolski was nog het dichtst bij het doel van de onzeker ogende keeper Porras, maar de spits zag zijn vrije trap net over gaan.

Eenrichtingsverkeer

De fase na rust was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Costa Rica. Het organiserende land werd door de verdediging van de tegenstander geen strobreed in de weggelegd , maar de Duitsers waren niet bij machte de voorsprong uit te breiden. Even kreeg Lehmann het Spaans benauwd, toen Fonseca bij een corner vrij mocht inkoppen. Tot opluchting van Die Mannschaft kopte de middenvelder naast.

Na een uur officiële speeltijd deed de Duitse selectie de Allianz Arena - voor het WK tijdelijk omgedoopt tot WK Münchener Stadium - schudden op haar grondvesten. De kopbal die volgde op de voorzet van Lahm werd nog gestopt door Porras, maar op de rebound van Klose was de doelman kansloos: 3-1.


De Duitse fans, uitzinnig van vreugde na de 3-1 van Klose

Costa Rica stelde daar weinig tegenover en hoopte op een bevlieging van Wanchope. Via een lepe counter maakte de vedette het onmogelijk geachte waar. Vanuit buitenspelpositie ontsnapte de spits niet voor het eerst aan zijn belagers en maakte zijn naam als topscorer volledig waar door de bal behendig langs de Duitse doelman te schieten: 3-2, de spanning in het duel was weer helemaal terug. Bij de treffer van Wanchope oogde de Duitse achterhoede opnieuw wankel. De oud-spits van Manchester City hoefde weinig te doen om zich vrij te maken.

Genadeklap

De Duitsers leken zich op te kunnen maken voor een benauwde slotfase, totdat Torsten Frings vijf minuten voor het eindsignaal van grote afstand de bal in de kruising poeierde. Porras was kansloos op het afzwaaiende schot van de middenvelder. Dat betekende de genadeklap voor Costa Rica, dat op de individuele klasse van Wanchope na, weinig te vertellen lijkt te hebben op dit WK.

Geheel in de stijl van het evenement - de slogan voor het WK 2006 is 'Vrienden te gast in Duitsland' - deden zich in de WK-ouverture geen nare incidenten voor.