PARIJS - De Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs krijgen de gedroomde finale: Roger Federer tegen Rafael Nadal. De net 20-jarige Spanjaard, titelverdediger op Roland Garros, won vrijdagmiddag de halve finale tegen de Kroaat Ivan Ljubicic in drie sets: 6-4 6-2 7-6 (tiebreak 9-7).

Roger Federer bereikte eerder op de middag al de finale. De 24-jarige Zwitser versloeg in de halve finale de Argentijn David Nalbandian met 3-6 6-4 5-2. De eveneens 24-jarige Nalbandian gaf in de derde set ziek op. Hij had last van een spierverrekking in de onderbuik.

Voor zevenvoudig grandslamwinnaar Federer wordt het zondag in Parijs de eerste finale van het Franse Open. De favoriet nam zeven keer eerder deel. Vorig jaar verloor hij de halve finale al van Rafael Nadal. Indien hij Roland Garros wint heeft hij zijn grandslam compleet.

Hij won Wimbledon drie keer en de Australian Open plus het US Open tweemaal. De Helveet bereikte nóg een mijlpaal, namelijk de vierde grandslamfinale op rij vanaf Wimbedon 2005.

Dood en begraven

Federer heeft lang gedacht de halve finale tegen Nalbandian te zullen verliezen. Vanaf de eerste slagenwisselingen kreeg hij weinig voor elkaar. Nalbandian brak de service van zijn tegenstander twee keer en won de eerste set met 6-3. In de tweede stoomde hij door naar 3-0. Federer leek dood en begraven maar juist op het dieptepunt veerde hij overeind. Hij produceerde enkele wonderschone punten en kantelde de partij.

Nalbandian begon geestelijke en lichamelijke pijn te voelen. Zijn zuivere spel begon haperingen te vertonen. Hij maakte steeds meer wilde ongedwongen fouten. Federer zorgde met 6-4 in de tweede set voor evenwicht in de partij. Bij 2-1 in de derde set liet Nalbandian dokter en fysiotherapeut komen. Hij voerde lang overleg maar hervatte de wedstrijd toch. Na een verloren opslagbeurt naar 2-5 gaf hij op.

"Ik kan niet meer verder spelen", zei hij. Federer zei: "Het was een goede wedstrijd, we haalden een hoog niveau. Het was een gevecht. Nalbandian was uitstekend op dreef in de eerste set. Ik dacht dat ik ging verliezen. Er moest dringend iets veranderen. Dat is gebeurd."