MÜNCHEN - Voorzitter Sepp Blatter heeft bij het congres van wereldvoetbalbond FIFA aangegeven dat alle Europese topcompetities vanaf het seizoen 2007-2008 uit achttien clubs moeten bestaan. Het kwam hem donderdag in München direct op felle kritiek te staan, vooral vanuit Engeland.

De voorzet van Blatter maakte deel uit van een pakket maatregelen dat moet leiden tot verbeteringen in het voetbal. De woordvoerder van de Engelse Premier League maakte direct gehakt van de gedachte. "De twintig clubs in de Premier League bepalen hoeveel clubs er in de Premier League spelen", gaf Dan Johnson aan. "En die clubs kunnen als enige veranderingen in de competitie aanbrengen. Dit voorstel zal niet serieus worden genomen."

Momenteel bestaan de hoogste divisies van bijvoorbeeld het Italiaanse, Franse, Engelse en Spaanse voetbal uit twintig clubs. In Duitsland en Nederland spelen de gewenste achttien clubs in de hoogste klasse van het betaalde voetbal.

Blatter kan de landen die niet meewerken wel onder druk zetten. De FIFA kan sancties opleggen in de vorm van waarschuwingen, boetes en uitsluiting van het WK. Dat laatste lijkt vooral snijden in eigen vlees. Een WK zonder de sterren uit Italië, Engeland, Frankrijk en Spanje maakt het evenement een stuk minder interessant.

Blatter sprak donderdag de verwachting uit dat het dagelijks bestuur van de FIFA de invoering van het plan binnen een jaar rond heeft. "Dan is er ook meer ruimte op de internationale kalender. Zeker voor de landen waar nu twintig clubs op het hoogste niveau spelen", aldus de Zwitserse baas.