BERLIJN - Duitsland moet het vrijdag in de openingswedstrijd van het WK tegen Costa Rica stellen zonder Michael Ballack. De aanvoerder van het Duitse team, goed voor 31 doelpunten in 65 interlands, heeft nog te veel last van een kuitblessure. Wegens de kwetsuur moest Ballack woensdag al voortijdig de training verlaten.

"We hadden Ballack er graag bij willen hebben, want hij is onze aanvoerder en leider, maar het is belangrijk dat hij van zijn blessure herstelt", lichtte bondscoach Jürgen Klinsmann toe. "We willen proberen hem volledig fit te krijgen voor de andere wedstrijden." Duitsland speelt woensdag de tweede groepswedstrijd tegen Polen.

Speculaties

Klinsmann wekte donderdag ergernis bij Ballack met zijn uitspraak dat de nieuwe aanwinst van Chelsea de blessure had onderschat. Er waarden rond het Duitse kamp meer negatieve speculaties. "Ik heb absoluut niet onprofessioneel gehandeld", foeterde Ballack. "De negatieve uitlatingen zijn absoluut een belediging. Ik doe er sinds zondag alles aan zo snel mogelijk fit te worden. Dit WK is het belangrijkste toernooi in mijn loopbaan."

Volgens Klinsmann is het nu vooral zaak om vooruit te kijken. "We duimen dat hij de training zo snel mogelijk weer kan hervatten. De artsen werken hier keihard aan. Het is vervelend, maar niet het einde van de wereld. Er is altijd iemand die hem kan vervangen."

Borowski

Klinsmann heeft Tim Borowski en Sebastian Kehl als vervangers op het oog. Borowski speelde ook al op de plaats van Ballack in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Luxemburg (7-0) in mei. Ander pluspunt van Borowski is, dat hij doorgaans goed kan samenwerken met Miroslav Klose, zijn teamgenoot bij Werder Bremen.