FREIBURG - De gezonde berglucht van het "heilklimatisch kurort" Hinterzarten heeft een genezende werking op de gekwetste spelers van Oranje. Waar Marco van Basten zich zondag nog grote zorgen maakte over de inzetbaarheid van Rafael van der Vaart, Phillip Cocu en Wesley Sneijder, heeft de bondscoach inmiddels goede hoop dat hij met een volledig fitte selectie tegen Servië en Montenegro kan aantreden.

Bekijk video's:
Oranje-fans voor gesloten deur Modem/ Breedband
Schaars en De Jong hopen op meer Modem/ Breedband

Onduidelijk blijft vooralsnog of de vermoedens van de optimistische bondscoach ook uitkomen. Van Basten wil vrijdag tijdens een voor de pers en supporters besloten training vooral Van der Vaart en Sneijder voluit belasten. Pas na die oefening beslist de bondscoach definitief met welke 23 spelers hij aan het WK deelneemt.

Cocu

Cocu, de derde gekwetste international, hoeft van Van Basten vrijdag niet voluit aan de bak. "We weten dat Phillip zich als geen ander op een belangrijke wedstrijd kan richten. Die speelt gewoon. Daar maak ik me helemaal geen zorgen over", verklaarde de bondscoach.

Test

Grote vraag is dus of Sneijder en Van der Vaart de laatste test goed doorstaan. Van Basten hoopt en denkt van wel en beide middenvelders willen het WK eveneens voor geen goud missen. Maar hoe vaak zijn Sneijder en Van der Vaart in hun prille loopbaan al niet te snel na een blessure teruggekomen?

"Ik besef dat spelers in zulke gevallen wel eens een leugentje om bestwil maken. Dat begrijpen wij ook", stelde Van Basten. "Het is dus aan ons om goed te observeren. Je moet op een WK wel honderd procent fit zijn of dat heel snel worden. Anders heeft het geen zin."

Van de twee middenvelders lijkt Van der Vaart het grootste twijfelgeval. De speler van Hamburger SV trainde de afgelopen dagen in tegenstelling tot Sneijder met de selectie mee. Hij ontzag zijn enkel echter nog in de duels. Van der Vaart: "Dat is logisch, maar dat moet er wel snel uit. Ik moet voor zondag honderd procent zijn. Vrijdag of misschien pas zaterdag weten we meer."

Sneijder

Sneijder oefende donderdag voor de ogen van maar liefst 15.000 supporters nog apart van de groep. De middenvelder, die tijdens de drie laatste oefeninterlands uitstekend speelde, is echter dicht bij volledig herstel. "Uiteraard heb ik even voor het WK gevreesd. Maar ik ben er bij hoor."

In het gunstige geval dat Sneijder en van der Vaart slagen voor de laatste fitheidtest verlaten Nigel de Jong en Stijn Schaars al vrijdag het trainingskamp van het Nederlands elftal. "Dan heeft het geen zin meer om die twee er bij te houden", bevestigde Van Basten.

De bondscoach wilde nog niet al te veel over zijn beoogde basisformatie kwijt. "Als iedereen fit blijft, ben ik er zo goed als uit", lichtte hij toe. Van Basten twijfelt op dit moment waarschijnlijk nog over twee belangrijke posities.

Hij weet nog niet of Sneijder, Van der Vaart of een ander centraal op het middenveld begint. Van Basten twijfelt waarschijnlijk ook nog over de invulling van de drie centrale verdedigers. Mathijsen, Boulahrouz en Ooijer zijn de drie kandidaten voor twee posities. Van der Sar, Heitinga, Van Bronckhorst, Van Bommel, Cocu, Van Persie, Van Nistelrooij en Robben lijken zeker van een basisplaats.