ROTTERDAM - Ex-profvoetballer Niels Kokmeijer heeft bij Sparta beslag laten leggen voor een bedrag van 850.000 euro. De voormalige aanvaller van Go Ahead Eagles eist die som als schadeloosstelling voor de zeer zware beenblessure die hij in december 2004 in een duel met Sparta opliep.

Door een brute charge van tegenstander Rachid Bouaouzan moest Kokmeijer zijn loopbaan als profvoetballer beëindigen. De Spartaan werd eind vorige maand door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij was in hoger beroep gegaan nadat de rechtbank in Rotterdam hem eerder een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een werkstraf van 200 uur had opgelegd.

De KNVB schorste Bouaouzan voor twaalf duels waarvan, twee wedstrijden voorwaardelijk. Ook Sparta legde hem een disciplinaire straf op.

Toestemming

Kokmeijer (28) bevestigde woensdagmiddag het beslag op de tegoeden van Sparta. "Ik wil inhoudelijk niet al te veel op de zaak ingaan. Maar het beslag klopt en het bedrag ook. De rechter heeft deze week toestemming hiervoor gegeven. De strafzaak is nu afgehandeld en nu zetten we de civiele procedure door. Met deze claim willen we alvast het geld reserveren dat we daarin eisen."

In een kort persbericht spreekt Sparta woensdag van een onverwachte handelwijze van Kokmeijer. "Hierdoor kunnen we in grote liquiditeitsproblemen komen, onder meer met salarisbetalingen." Kokmeijer: "Daar kan ik geen oordeel over geven. Ik heb geen inzicht in de financiële huishouding van Sparta."

Aansprakelijk

Bij de arbitragecommissie van de KNVB loopt ook nog steeds een zaak die Kokmeijer tegen Sparta en Bouaouzan heeft aangespannen. De ex-prof, die waarschijnlijk nooit meer normaal kan lopen vanwege de buitensporige overtreding, wil in Zeist gedaan krijgen dat zowel Sparta als Bouaouzan hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die hij heeft geleden en die hij in de toekomst nog lijdt.