PARIJS - Hij wordt het grootste tennistalent na Rafael Nadal genoemd. Maar voorlopig mag de 19-jarige Novak Djokovic nog niet in de voetsporen van zijn één jaar jongere opponent treden. Woensdag troefde Nadal zijn rivaal zowel op als naast de tennisbaan af.

Op het uitverkochte Court Philippe Chatrier heerste Rafael Nadal vanaf de eerste minuut. De krachtpatser uit Mallorca brak in de eerste game meteen de opslag van Djokovic. Toen de Serviër vervolgens direct gelijk maakte, ontfutselde Nadal ook diens tweede opslagbeurt: 2-1. Dankzij die break wist hij de eerste set binnen te slepen: 6-4.

In de tweede doorgang twijfelde de Spanjaard wederom geen moment en sloeg hij zich naar een 3-0-voorsprong. Toen Nadal de tweede set met 6-4 won, gaf Djokovic zich gewonnen. Hij had te veel last van een rugblessure.

Persconferentie

Tijdens de aansluitende persconferentie zette Djokovic de strijd gewoon weer voort. De 19-jarige Serviër verklaarde met een strak gezicht dat hij het duel, totdat hij geblesseerd raakte, domineerde. Toen Nadal met die uitspraak werd geconfronteerd, reageerde hij uiterst geprikkeld: "O ja? Dus hij had al in de eerste game van de wedstrijd die blessure opgelopen of wat?".

Nadal erkende dat hij even niet volledig gefocust was, toen zijn opponent in de tweede set om een medische behandeling vroeg. Op dat moment stond de titelverdediger met 3-0 voor. Na de korte onderbreking brak Djokovic direct de opslag van Nadal.

"Ik verloor mijn concentratie. Dat was mijn fout", aldus de tennisser die op gravel zijn 58e zege op rij boekte. "Maar daarvoor leidde ik met 6-4 3-0 en speelde ik goed, met veel zelfvertrouwen."

Verbale strijd

Verliezer Djokovic weigerde ook buiten de baan de zege aan Nadal te gunnen. Dus zette hij de verbale strijd nog even voort: "Ik had de controle over de wedstrijd, maar op de beslissende momenten kon ik 't niet afmaken. Volgens mij had ik vandaag kunnen winnen. Nadal wist niet hoe hij mij moest bespelen." De winnaar haalde zijn schouders op en deed er maar het zwijgen toe.

Dat het duel na twee sets werd beëindigd, kwam Nadal overigens zeer goed uit. Het afgelopen pinksterweekeinde stond hij namelijk ruim acht uur op het gemalen baksteen. In twee lange partijen versloeg hij de Fransman Paul-Henri Mathieu en de Australiër Lleyton Hewitt.

Niet moe

"Voor mij is het een zeer zwaar toernooi met vele lange duels", sprak Nadal. "Maar ik ben niet moe. Ik voel me goed en concentreer me nu op de halve finale."

Daarin stuit hij op Ivan Ljubicic. De Kroaat speelde tegen publiekslieveling Julien Benneteau een gedegen partij en stapte na ruim twee uur als winnaar van het veld: 6-2 6-2 6-3. De andere halve finale gaat tussen Roger Federer en David Nalbandian.