FREIBURG - Op de eerste training op Duitse bodem besloot Marco van Basten een rookgordijn op te trekken rond de formatie waarmee hij in het eerste WK-duel met Servië en Montenegro begint.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De bondscoach was de afgelopen weken vrij open. Hij trainde veelal met het elftal dat hij ook in oefenduels een kans gaf. Woensdag gaf hij echter enkele oranje hesjes van de basisploeg aan spelers die tot nu toe niet speelden.

Hussel

Van Basten verklaarde na afloop dat de door hem geformeerde ploegen geen enkele aanwijzing vormen voor het eerste duel op het wereldkampioenschap voetbal. Volgens de oud-topvoetballer probeerde hij slechts wat uit. "Je doet dat soms op trainingen', zei Van Basten. "Dan hussel je de boel een beetje door elkaar."

Wellicht geeft de eerste training in Freiburg toch een bepaalde indicatie. Na de oefenduels tegen Kameroen, Mexico en Australië liet Van Basten weten niet tevreden te zijn over de opbouw van achteruit. De wisselingen die Van Basten woensdag doorvoerde, lagen allemaal in de achterste linie. Zo speelde Khalid Boulahrouz op de plaats van André Ooijer en kreeg Johnny Heitinga een kans om zich als rechtsachter te bewijzen.

Verbaasd

Ooijer, die in de voorbereiding op het wereldkampioenschap een goede indruk maakt, reageerde na afloop van de oefensessie enigszins verbaasd: "Ik weet niet wat de reden van de bondscoach was. Misschien wilde hij iets proberen of werkt hij nu naar een basisformatie toe. Ik weet het niet en moet gewoon heel erg goed mijn best doen."

De laatste linie lijkt door de ontwikkelingen van woensdag de meeste aandacht van Van Basten te hebben. Zijn ontevredenheid over de opbouw van achteruit kan spelers hun plaats kosten.

Zo manifesteert Heitinga zich vol zelfvertrouwen en met flair op de positie die in eerste instantie voorbestemd leek voor Jan Kromkamp of Kew Jaliens. De Ajacied was aanvankelijk opgeroepen als stand-in voor de centrale verdedigingsplaatsen, maar lijkt nu zijn kans te grijpen op de rechterflank.

Schaars

Ook op het middenveld voerde Van Basten enkele wijzigingen door, maar die waren deels noodgedwongen. Omdat Phillip Cocu nog niet is hersteld van een bovenbeenblessure kreeg oproepkracht Stijn Schaars meteen het oranje hesje van de basisformatie om zijn schouders.

Rafael van der Vaart, die vorige week door een beurse enkel niet kon trainen, speelde in het hart van de ploeg en verving daar zijn vriend Wesley Sneijder. Ook Sneijder is herstellende van een blessure.

Attenderen

Van Basten legde na afloop zijn bedoelingen uit: "Je oefent niet elke training met je basisploeg tegen de rest. Het is ook goed om andere spelers op een bepaalde positie te zien en hen te attenderen op de goede en slechte dingen die ze doen. Uiteindelijk heb je de meeste spelers op een WK toch nodig, dan is het goed om ze op een training aan het werk te zien."

Door alle blessures in zijn selectie kon Van Basten ook onmogelijk trainen in zijn favoriete opstelling. Normaal gesproken is Cocu een basiskracht, maar die verdween woensdag al na vijf minuten weer naar binnen. De bondscoach toonde zich wel tevreden over zijn herstel. "Het gaat goed met hem. Ook met Sneijder gaat het goed en Van der Vaart heeft voor het eerst weer getraind. Dat gaat dus goed."

Het geeft aan dat Van Basten waarschijnlijk tot aan de laatste oefensessie moet schipperen met fitte en halffitte spelers en pas vlak voor het duel tegen Servië en Montenegro een beslissing kan nemen over de elf die dan aan de aftrap verschijnen.