BERLIJN - De vrouwenploeg van hockeyclub Den Bosch blijft ook in Europa een klasse apart. Het succesvolle team van coach Herman Kruis won maandag in Berlijn voor de zevende keer op rij de Europa Cup voor landskampioenen. De Brabantse formatie was in de finale tegen Canterbury Ladies uit Engeland met 4-0 te sterk.

Den Bosch verzekerde zich twee weken geleden al van de negende opeenvolgende landstitel, een recordserie in de Nederlandse hockeygeschiedenis. In Berlijn was er ook nog individueel succes voor Minke Booij. De international werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Mijntje Donners was topscoorster met zes treffers.

De Brabantse hockeysters leidden in de eindstrijd tegen Canterbury na de eerste 35 minuten al comfortabel met 2-0. Vera Vorstenbosch, die de score al in de eerste minuut opende, en Donners, op slag van rust, maakten de doelpunten. Den Bosch drukte het klasseverschil pas in de slotfase beter uit. Janneke Schopman en opnieuw Donners deden dat.

Kwaliteit

De Engelsen stelden zeker niet teleur in de finale maar kwamen domweg kwaliteit te kort, vooral in de afronding, om te mogen hopen op een verrassing. Daar hielpen ook vier strafcorners niets aan. De Nederlandse kampioen sprong veel zorgvuldiger om met de mogelijkheden al was de korte hoekslag ditmaal niet het gevaarlijkste wapen. Donners knalde pas bij de zesde poging, toen de beslissing al lang was gevallen, een keer raak.