PORTO - Vermoeid maar voldaan meldden de spelers van Europees kampioen Jong Oranje zich maandagochtend op het vliegveld van Porto voor de terugreis naar Amsterdam. "Ik heb helemaal niet geslapen", vertelde aanvoerder Stijn Schaars met kleine oogjes.

"Het was een mooi feest vannacht. Ik denk dat pas later tot ons doordringt wat voor bijzondere prestatie we hebben neergezet. Nu beseffen we het nog niet helemaal." Nadat Jong Oranje zondagavond vertrok uit het stadion, verzamelde de groep zich voor het laatst in het hotel in Estarreja.

"Daar heeft de bondscoach ons nog even toegesproken en bedankt", aldus Schaars. "Ook is er afscheid genomen van de spelers die na dit toernooi niet meer voor Jong Oranje mogen uitkomen. Daarna is een groep gaan stappen in Porto en een groep in Aveiro. Om zes uur moesten we ons allemaal alweer melden aan de ontbijttafel."

Elfstedentocht

Bondscoach Foppe de Haan genoot maandag nog zichtbaar na van de titel. "Dit is voor mijzelf te vergelijken met het uitrijden van de Elfstedentocht", zei de Fries. "Datzelfde voldane gevoel heb ik nu ook een beetje. De klus is geklaard, dat is fantastisch."

Ruim een week geleden liet De Haan zich nog vrij kritisch uit over zijn ploeg, toen uitschakeling na het gelijkspel tegen Denemarken dichtbij was. "Dat is voetbal. Succes is allemaal zo relatief. We hebben wat geluk gehad, maar zijn ook steeds beter gaan voetballen. Na de komst van Demy de Zeeuw en Ismaïl Aissati zijn we meer in balans gekomen. Dit team is enorm gegroeid."

De Haan ziet de nabije toekomst van het Nederlands elftal positief in. "Jongens als Wesley Sneijder, Ryan Babel, John Heitinga, Arjen Robben en Robin van Persie hadden eigenlijk allemaal nog mogen meedoen met ons. Ook spelers van het huidige Jong Oranje kunnen binnenkort de stap maken naar het Nederlands elftal. We staan er goed op."

De Europese titel heeft één nadeel voor de bondscoach. "Volgend jaar kunnen we het op het EK in eigen land nooit meer beter doen. De doelstelling zal daar opnieuw zijn om de halve finales te bereiken. Daarmee plaatsen we ons voor de Olympische Spelen van Peking 2008."

Gijs Luirink

Uitblinker aan de kant van Jong Oranje in Portugal was Gijs Luirink. De verdediger, die komend seizoen bij AZ speelt, maakte een ijzersterke indruk. Zowel in defensief opzicht als opbouwend.

"Vooraf had ik op zo'n verloop van het toernooi alleen maar kunnen hopen", zei hij maandagochtend. "Een jaar geleden was dit voor mij nog ondenkbaar. Het is allemaal erg snel met me gegaan. Dat we dit als team hebben bereikt, is nu nog niet te bevatten. Zelfs de allergrootste Nederlandse voetballers is dit in het verleden niet gelukt."