ROTTERDAM - Bondscoach Marco van Basten van het Nederlands elftal zag zondagmiddag tijdens de oefenwedstrijd tegen Australië (1-1) maar liefst drie potentiële basisspelers geblesseerd afhaken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst en Wesley Sneijder vielen uit met een blessure. De kwetsuur van Sneijder leek op het eerste oog het ernstigst. Hij verliet hinkend en ondersteund door twee fysiotherapeuten het veld.

Linkerkant

Omdat ook Rafael van der Vaart nog steeds niet wedstrijdfit is, heeft bondscoach Marco van Basten na de laatste wedstrijd in de voorbereiding op het wereldkampioenschap een probleem aan de linkerkant van het middenveld.

Cocu is de eerst aangewezene op die positie, Sneijder is zijn vervanger en ook Van der Vaart kan er spelen. Alle drie de voetballers komen bovendien ook in aanmerking voor een centrale positie op het middenveld.

Opstelling

Door alle blessures, Jaliens herstelt ook nog van een diepe vleeswond, is het hoogst onzeker met welke opstelling Van Basten over precies een week aantreedt tegen Servië en Montenegro, het openingsduel van Oranje op het WK in Duitsland. Waarschijnlijk wordt ook de vraag of Van Basten vervangers gaat oproepen actueel.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat hij met drie twijfelgevallen voor één positie aan het WK wil beginnen. Van Basten mag tot 24 uur voor het duel met de Serviërs nog geblesseerde spelers vervangen.

Puzzelen

De afgelopen twee trainingsweken in het Zwitserse Lausanne en in Hoenderloo gebruikte de bondscoach om zijn favoriete elftal samen te stellen. Van der Vaart en Cocu speelden een belangrijke rol in de plannen van Van Basten. Nadat Van der Vaart geblesseerd raakte, nam Sneijder diens positie centraal in het middenrif van Oranje over. Door alle kwetsuren moet Van Basten - die zich zaterdag tevreden toonde over de progressie van zijn team - opnieuw puzzelen.

Oranje eindigde het 'uitzwaaiduel' tegen Australië met de middenlinie Van Bommel, Maduro en Landzaat. Rechtshalf Landzaat speelde noodgedwongen aan de linkerkant. Kuijt verving in de 64e minuut Van Bronckhorst, waarna Nederland met drie verdedigers ging spelen. De linksback werd het slachtoffer van de dadendrang van Luke Wilkshire. De Australiër trapte eerst Van Bommel naar de grond en tackelde even later Van Bronckhorst, die daarbij geblesseerd raakte. Wilkshire kreeg voor beide acties geel en keek de rest van duel toe vanaf de tribune.

Openingstreffer

Nederland had het duel tegen Australië ondanks alle vervangingen met ruime cijfers moeten winnen. Na de eerste goal stokte de productie echter. Al na tien minuten maakte Van Nistelrooij de openingstreffer in de rebound op een hard schot van Ooijer. Die was vorige week ook al aangever in het duel tegen Kameroen.

Vlak na de pauze kwam Australië na een strafschop - die eerst door Mark Viduka tegen de lat werd geschoten en daarna door Tim Cahill alsnog werd binnengeschoten - op gelijke hoogte. Oranje had daarna voldoende kans het fysiek sterke maar technisch zeer matige Australië naar een grote nederlaag te spelen. Dat lukte niet, waardoor Van Basten zijn aanvankelijke positivisme na twee goede trainingsweken waarschijnlijk enigszins moet temperen.