HOENDERLOO - Het Nederlands elftal heeft zaterdag voor het laatst op Nederlandse bodem getraind. Acht dagen voor de openingswedstrijd van Oranje tegen Servië en Montenegro is Marco van Basten tevreden over de progressie die zijn selectie heeft geboekt.

Maar de bondscoach weet ook dat er pas op het toernooi échte conclusies kunnen worden getrokken: "De ontwikkeling moet zich op het toernooi doorzetten."

Blessure Van der Vaart

Het grootste minpunt aan de voorbereiding in achtereenvolgens Lausanne en Hoenderloo is de blessure van Rafael van der Vaart. De middenvelder van Hamburger SV trainde de eerste week nog volop mee met de selectie, maar haakte vlak voor het eerste oefenduel met Kameroen af. Hij bleek nog teveel last te hebben van zijn onlangs geopereerde enkel. Maandag verergerde zijn kwetsuur toen hij een bal verkeerd op het gewricht kreeg.

Van der Vaart kon daardoor de hele week niet met de selectie meedoen, al verloopt zijn herstel inmiddels weer voorspoedig. Van Basten gaf hem zaterdag uit compassie een vrije middag: "Het is niet leuk om bij een groep te zijn terwijl je zelf niet mee kan doen. Dan kun je beter thuis zitten. Daarbij heeft hij net een kindje. Daarom hebben we hem even naar huis gestuurd zodat hij in alle rust bij kan komen."

Jaliens

De rest van de selectie lijkt zo goed als pijnvrij. Kew Jaliens, die hersteld is van een wond in zijn bovenbeen, heeft zich inmiddels aangesloten bij de selectie en traint weer volop mee. De andere 'pijntjes' van de internationals zijn van snel voorbijgaande aard. Van Basten ging daar soepel mee om en liet enkele vermoeide of lichtgeblesseerde spelers bij sommige trainingen achter in het hotel.

Uitzwaaiduel

Zondag staat als laatste verrichting in Nederland het 'uitzwaaiduel' tegen Australië op het programma. Daarna vertrekt Oranje naar Duitsland. Het team verblijft in het Zuid-Duitse Hinterzarten en traint de komende week in het stadion van SC Freiburg.

In De Kuip in Rotterdam mag het beoogde basiselftal voor het WK opnieuw aantonen waarom Van Basten hen het vertrouwen geeft. Van Basten liet dat elftal - Van der Sar; Kromkamp, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel, Sneijder en Cocu; Van Persie, Van Nistelrooij en Robben - ook spelen tegen Kameroen.

Kuijt uit basisteam

De voorbereiding heeft voor enkele verrassingen gezorgd. Zo ontpopte Robin van Persie zich tot eerste keus op de rechterflank en verdreef hij daarmee Dirk Kuijt uit het basisteam. Van Basten: "De spelers die tegen Australië spelen, zijn niet de elf spelers die ik voorafgaand aan het trainingskamp in mijn hoofd had als eerste keus. Maar die flexibiliteit moet je ook hebben als trainer. Dat soort dingen gebeuren en daar moet je goed op inspringen."

Van Basten toonde zich zaterdag opgetogen over de ontwikkeling van het Nederlands elftal. "De grootste winst? We zijn als team compacter en meer op de helft van de tegenstander gaan spelen. Daar is moed voor nodig. Het is namelijk gevaarlijk want het brengt risico's met zich mee. Maar het gaat steeds beter en ik heb het idee dat de spelers het zelf ook zo ervaren. Tegen Australië moeten ze zich opnieuw bewijzen. Een nieuw examen ja, maar elke wedstrijd is een nieuw examen."