PARIJS - Hij was dicht bij zijn beste tennisprestatie ooit en noemde het zelf een gemiste kans. Toch berustte Raemon Sluiter na zijn verlies in de derde ronde van de Franse Open op Roland Garros tegen de Argentijnse qualifier Martin Vassallo Arguello: 6-2 4-6 3-6 6-3 1-6, na een gevecht van 3 uur en 6 minuten. "t Is mooi geweest."

Niet de 28-jarige Rotterdammer maar de 26-jarige Argentijn/Italiaan bereikte de kandidatuur voor het predikaat 'Revelatie Roland Garros 2006'. Weer een vijfsetzege na de over twee dagen gespreide overwinning op de Franse troef Sebastien Grosjean. Toen schreef hij de lijfspreuk van revolutionair Che Chevara op de lens van de tv-camera: 'Hasta la victoria siempre' (Overwinning voor altijd).

Sluiter gaf hem de complimenten. "Die goser haalde het ongelooflijke eerste servicepercentage van 79 procent en had bovendien veel zware slagen in huis."

In de zone

Bij het begin van de wedstrijd op de volgepakte baan 7 leek het of Sluiter nog "in de zone" zat van de winst op de Ecuadoriaan Lapentti. Hij zegevierde in de eerste set door een breek in game 4 en nog een in game 8 met 6-2. De tweede set begin hij ook uitstekend. Hij kreeg drie breekpunten in game 2. Vassallo Arguello kon zich er met enig geluk onderuit werken.

Sluiter sloeg toen verschillende volleys in het net. "Ik ben niet zo'n geweldige volleerder, daar ging het goed mis. Jammer want als ik die breek pak en naar 3-0 doorstoot, loopt de partij waarschijnlijk anders. Hij ging vanaf dat moment beter spelen."

Aanvallen

De set ging gelijk op. In de zevende had de Argentijn slechts één breekpunt nodig om een voorsprong te nemen. Weer door een volley in het net. De set ging verloren met 4-6. Sluiter veranderde niet van tactiek. Hij bleef aanvallen. "Ik moest continu blijven gaan, snel spelen. Veranderen was zinloos, want niemand zal beweren dat ik het twee meter achter de baseline wel zou hebben gered."

De Argentijn won de derde set met 6-3 na een voetfout op de tweede opslag, zijn zoveelste. Sluiter werd er gek van. "Toegegeven, ik maak voetfouten, maar op de tweede service en op setpoint tegen? Niet te hopen dat ik die mannen in een barretje tegenkom, want dan gaan we er nog eens over praten."

Ontknoping

Sluiter zette zich over het verlies heen. In de vierde set begon het weer bij hem te draaien. Vasallo Arguello verloor twee opslagbeurten naar 6-3. De ontknoping beloofde veel spanning, maar het was een snelle sof. Sluiter won wel de eerste game, maar verloor alle volgende. De energie was ook op.

"Een gemiste kans", zei de Rotterdammer die voor de derde keer in een grandslam in de derde ronde bleef steken. De vierde ronde haalde hij nooit. Nu was hij er één set vanaf. "Zonde. Het leek hier allemaal mooi bij elkaar te vallen voor mij. Ik wil de positieve punten eruit halen. 't Is mooi geweest."

Sluiter - Vassallo Arguello was Nederland - Argentinië voor Maxima. En wat zei de winnaar? "Laat haar maar gelukkig zijn in Nederland."