MUNCHEN - Wereldvoetbalbond FIFA zal in aanloop naar de mondiale titelstrijd in Zuid-Afrika (2010) de verdeling van kaarten zelf in handen nemen. Dat zei FIFA-voorzitter Joseph Blatter vrijdag.

De Duitse organisatoren zijn de afgelopen maanden fel bekritiseerd over de wijze waarop de kaarten aan de man worden gebracht. Om te voorkomen dat tickets op de zwarte markt belanden, moeten de kaarten direct op naam worden gezet. Het gehanteerde systeem zou echter te ingewikkeld zijn.

Daarnaast protesteerden voetbalbond en supporters tegen de verdeling van de kaarten. De FIFA zou teveel entreebewijzen aan sponsors hebben gegeven, waardoor de 'echte' fans naast de tickets grijpen. "Wanneer je veiligheid boven alles laat gaan, moet je de consequenties accepteren", sprak Blatter. "Dan krijg je een systeem dat voor de gemiddelde supporter moeilijk te begrijpen is."

Ook de verkoop van vip-kaarten verliep rommelig, waardoor duizenden exclusieve tickets nog niet zijn verkocht. De organisatie overweegt daarom zelfs om soldaten tot het stadion toe te laten. Zij moeten de lege vip-plekken bezetten. "Voor het WK in Zuid-Afrika zal de FIFA de organisatie en kaartverkoop in eigen hand houden", sprak Blatter. "Dit hebben we al besloten."