BRAGA - Foppe de Haan is niet snel van slag, maar zelfs de nuchtere Friese bondscoach van Jong Oranje moest na afloop van de halve finale tegen Frankrijk op het Europees kampioenschap even zoeken naar woorden. "Dit is een fantastisch gevoel", zei hij uiteindelijk na de overwinning van 3-2. "De voorhoede was vandaag doorslaggevend. Nicky Hofs, Klaas-Jan Huntelaar en Romeo Castelen haalden allemaal een hoog niveau."

"In de verlenging spookte er van alles door mijn hoofd", bekende De Haan. "Je bent op zo'n moment als trainer constant aan het denken wat je moet doen. Wie moet je wisselen, wie zijn er precies moe. Verschrikkelijk."

Volwassen

Dat Jong Oranje uiteindelijk in de verlenging de overwinning alsnog veilig stelde, stemde De Haan dik tevreden. "Daaraan zie je dat het met de mentaliteit van deze jongens wel goed zit. In het verleden is dat bij jeugdteams wel eens anders geweest. We spelen volwassen."

Slimmigheidje

Een goed voorbeeld daarvan was de rol van Stijn Schaars in de verlenging. Na een overtreding van Julien Faubert, liet de middenvelder van AZ zich vallen. Faubert kreeg zijn tweede gele kaart en moest met rood vertrekken. "Dat was een slimmigheidje", bekende Schaars na afloop. "Hij gaf een tik, maar ik had ook gewoon kunnen doorlopen. Een halve finale wordt in de verlenging niet beslist op voetballend gebied, maar op volwassenheid. Dat hebben we vandaag goed gedaan."

Hofs

Nicky Hofs werd gekozen tot beste speler van de wedstrijd. Hij maakte twee doelpunten, waaronder de beslissende in de verlenging. "Ik was helemaal leeg, maar heb me er uiteindelijk doorheen gesleept", zei hij. "Nu we zo ver zijn gekomen, moeten we ook maar de finale winnen. Als je zowel van Italië als Frankrijk wint, is dat mogelijk."

Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar maakte de andere treffer. "Dit was een van mijn mooiste doelpunten ooit", oordeelde hij na afloop over zijn prachtige stiftbal die over de keeper in het net verdween.