ZEIST - Voor de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland zijn afgelopen maand 8000 toegangskaarten extra beschikbaar gekomen voor de supporters. De voetbalbond KNVB heeft dat donderdag bevestigd.

De bond heeft de helft doorgesluisd naar de supportersvereniging Oranje. De andere helft is bestemd voor sponsors en relaties van de KNVB. "De extra kaarten zijn vooral het gevolg van stevig lobbyen van de KNVB bij de wereldbond FIFA. Ik denk dat we het maximale eruit hebben gehaald", aldus een woordvoerder van de bond.

Weinig

Het aantal Nederlandse supporters dat nu via de KNVB de duels met achtereenvolgens Servie en Montenegro, Ivoorkust en Argentinië kan bijwonen bedraagt in totaal bijna 18.000 (respectievelijk 6200, 6300 en 5000). Dat is de helft meer dan bij de aanvankelijke toewijzing. "Het is natuurlijk nog te weinig. Met het aantal aanvragen hadden we wel een paar stadions kunnen vullen. Toch vind ik dat onze lobby is geslaagd en dat we een acceptabel aantal kaarten hebben gekregen".

De KNVB kreeg per duel slechts 8 procent van de stadioncapaciteit toegewezen. In totaal waren dat maar ongeveer 9000 kaartjes voor de groepswedstrijden. Incusief vouchers voor de wedstrijden die Oranje zou kunnen spelen tot in de finale, waren dat er in totaaal 18.000.

Internet

Hoeveel fans van Oranje uiteindelijk de stadions in Leipizg, Stuttgart en Frankfurt zullen bevolken, is afwachten. De bond heeft geen zicht op het aantal fans dat via internet of andere kanalen aan kaarten is gekomen voor de duels. "We verwachten per wedstrijd ongeveer 1200 extra toeschouwers die via de internetsite van de FIFA aan een kaartje zijn gekomen. Maar hoeveel mensen op de zwarte markt kopen, weten we niet."

Persoonlijk

Kaarten voor alle duels zijn strikt persoonlijk en op naam gesteld. De KNVB heeft om die reden herhaaldelijk gewaarschuwd uit te kijken met tickets die niet via de officiële kanalen beschikbaar komen. "Wie geen kaart op zijn naam kan laten zien, komt het stadion niet in. De toegangscontrole is heel scherp", weet de KNVB-voorlichter.

Risico

Voorzitter Lloyd Vandenberg van de officiële supportersvereniging van Oranje denkt dat het wel zal meevallen met die controles. "Natuurlijk loop je een risico als je met een kaart waarop een andere naam staat naar het stadion gaat. Maar ik kan me niet voorstellen dat alle toeschouwers persoon voor persoon worden gecontroleerd. Ik verwacht dat de stadions straks voor de helft oranjegekleurd zijn."