DEVENTER - Goed was het nog lang niet wat AZ dinsdag onder leiding van de nieuwe trainer Co Adriaanse liet zien. Veel meer dan het vertoonde spel bood het uiteindelijke resultaat wel een klein beetje houvast voor de toekomst.

Na vier achtereenvolgende nederlagen plaatsten de zichtbaar opgeluchte Alkmaarders zich via een uitzege bij Go Ahead Eagles (2-3) voor de tweede ronde van het bekertoernooi.

AZ leek lang op weg naar een soevereine zege en leidde na 49 minuten ook met 3-0. Twee treffers van Jamal Dibi in de laatste vier minuten van de reguliere speeltijd onderstreepten het minieme zelfvertrouwen bij de geplaagde nummer veertien van de eredivisie. De opluchting bij spelers en technische staf van de bezoekende club was dan ook groot toen scheidsrechter Vink voor de laatste keer op zijn fluitje blies.

Op het veld was de hand van Adriaanse nauwelijks zichtbaar. De opstelling van AZ was nagenoeg gelijk aan die van vrijdag toen de Alkmaarders zich lieten vernederen door FC Zwolle (5-1). Alleen de geschorste Jose Fortes Rodriques ontbrak. Voor hem speelde de Fin Juha Reini.

Spel AZ

Het spel van AZ was eveneens nauwelijks beter dan vier dagen eerder in Zwolle. Grote verschil was dat Go Ahead Eagles in tegenstelling tot de grote broer uit Overijssel wel heel slordig met de kansen omsprong.

Adriaanse, pas vier dagen in dienst, was wel nadrukkelijk aanwezig in de slechts met duizend toeschouwers en opvallend veel journalisten gevulde Adelaarshorst. Hij stond nagenoeg de hele wedstrijd voor zijn dug-out.

Als het even goed ging, hield hij beide handen gekruist op de borst. Het kwam echter vaker voor dat hij een van zijn spelers met een driftig armgebaar de weg wees.

Kansen Go Ahead

Tevreden kon Adriaanse namelijk alleen over het resultaat zijn. Go Ahead Eagles mocht het zichzelf namelijk verwijten dat AZ pas in de slotfase benauwde momenten beleefde. Na de snelle openingstreffer van Martijn Meerdink kreeg de ploeg uit Deventer drie goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Doelman Oscar Moens verijdelde echter de doelpogingen van Bram Marbus (2) en Koen Brack.

Kenneth Perez was nauwkeuriger in de afwerking. Hij zorgde in de e minuut voor de tweede Alkmaarse treffer, waarna Tim de Cler het duel in de 49e minuut voortijdig leek te beslissen. Go Ahead Eagles kon pas vier minuten voor tijd iets terug doen toen Jamal Dibi een strafschop benutte. Toen dezelfde speler in blessuretijd nogmaals scoorde, beleefde AZ nog twee spannende minuten. Veelzeggend was dat de meeste Alkmaarders de uiteindelijke zege na het laatste fluitsignaal van Vink juichend vierden.

"Goed was het niet, maar dat had ik ook niet verwacht", erkende Adriaanse na afloop. "Ik heb nog nauwelijks met de groep kunnen werken. Ik wil met AZ op een gegeven moment Europees gaan voetballen. Daarvoor moet er nog veel veranderen. Dat heeft tijd nodig. Dat kan een week zijn maar ook een paar maanden. Veel tijd is er ook niet. Zaterdag wacht RBC, voor ons ook weer een zware."