PARIJS - Na een poel van ellende heeft Raemon Sluiter het geluk gevonden in Parijs. De Rotterdamse proftennisser sloeg zich woensdag op Roland Garros langs de Ecuadoriaan Nicolas Lapentti naar de derde ronde van de Open Franse: 6-1 6-4 6-1 in een uur en drie kwartier.

"Zo'n wedstrijd speel je hoogst zelden", juichte hij na afloop. Sluiter haalde woensdag een ongekend hoog niveau. "Ik zei na mijn overwinning tegen Nieminen dat het niveau er was, maar dat het tegen zo'n gerenommeerde speler zo hoog zou zijn, wist ik echt niet. Het was net de kermis. Ik kon schieten wat ik wilde, alles was raak. Bovendien vielen ook nog eens alle geluksballetjes mijn kant op."

De volgende tegenstander is vrijdag de winnaar van het duel tussen de Franse ster Sebastien Grosjean (21e geplaatst) en de 26-jarige Argentijn Martin Vassallo Arguello. De wedstrijd werd woensdagavond wegens invallende duisternis gestaakt bij de stand 6-1 4-6 6-4 voor Grosjean.

Euforisch

Sluiter was euforisch in Parijs. In de aanloop wist hij maar één partij op het rode stof te winnen, in een challenger in Zagreb. Voor het overige was het niets dan droefenis qua resultaten. Hij dreigde ver af te glijden van de top-100, maar de twee grote resultaten op Roland Garros brengen hem zeker terug en kunnen andermaal de ommekeer betekenen voor de noeste tennisarbeider uit Rotterdam.

Sluiter besefte woensdagavond niet wat hij had gepresteerd. "Het moet geloof ik nog inzinken. Wat? Ben ik een van de weinigen die de derde ronde bereikte zonder setverlies? Goh. Ja, en Federer natuurlijk. Roger zal wel in de lach schieten als hij mijn naam hoort als die andere tennisser zonder setverlies."

Hangen en wachten

De laatste Nederlander in het grandslam was woensdag al vroeg in het tennispark. Hij nam de bus om 11 uur en trainde een half uurtje. Daarna was het wachten geblazen. "Dat is het vervelendste van tennis, hangen en wachten."

Door verschillende korte regenpauzes leek de partij Sluiter - Lapentti niet eens te worden gespeeld, want als vierde geprogrammeerd op baan zes. Laat in de middag besloot de wedstrijdleiding de partij naar de vrije baan 4 te verplaatsen. "Ik vond het prima", aldus Sluiter, "ik was toch aanwezig."

Tactische informatie

Na een moeizame eerste opslagbeurt die hij ondanks vier breekpunten tegen toch wist te winnen, begon hij te draaien. Hij brak onmiddellijk de service van de Zuid-Amerikaan, ooit top-10 van de wereld, die ver van achteruit speelde, voor 2-0. Daarna denderde hij door naar 5-0 en 6-1. In de tweede set brak hij direct weer maar Lapentti kwam een keer terug naar 3-3. Sluiter raakte niet in paniek, vertrouwde op zijn sterke vorm én tactische informatie die hij mede van oud-collega Schalken had ontvangen. De Limburger kende hem goed. "Sjeng heeft mij geholpen", was Sluiter dankbaar.

Na de gelijkmaker brak Sluiter met een mooie lob en won de tweede set met 6-4. Het begon toen al aardig donker te worden. "Er was hooguit nog één set te spelen. Ik besloot alle energie die ik nog had in de derde set te stoppen. Alles lukte. Ik zat in de zone, het was een flow. Geweldig om in de derde set vijf games op rij te winnen en daarmee de partij. Daar train je zo hard voor."