ESTARREJA - Als Jong Oranje donderdag ten koste van Frankrijk de finale van het Europees kampioenschap bereikt, schrijft het elftal van bondscoach Foppe de Haan historie. In het verleden kwam Jong Oranje nog nooit verder dan een plaats in de halve eindstrijd. In 1988 en in 1998 waren de halve finales het eindpunt.

Die cijfers geven aan dat Nederlandse jeugdteams tot voor kort zelden goed presteerden op eindtoernooien. Een verandering lijkt ingezet met de derde plaats van Oranje onder 17 op het WK in Peru in 2005, de finaleplek van het Olympisch elftal in Toulon een week geleden en nu dus Jong Oranje dat, weliswaar met het nodige geluk, in de halve finale staat op het EK.

Resultaat

"Dat heeft niet alleen te maken met een lichting goede spelers. Ik heb het idee dat we in Nederland steeds beter beseffen dat het niet altijd draait om het spelen van mooi voetbal, maar om het resultaat", vertelde Foppe de Haan in Portugal. De bondscoach stelde woensdag zijn mening bij wat betreft de kansen voor zijn ploeg op een finaleplaats.

Dinsdag vertelde De Haan nog dat Frankrijk verder was dan Oranje. "Ik heb de wedstrijden van Frankrijk echter uitgebreid bekeken", aldus de 62-jarige Fries woensdag. "Ik ben nu een stuk positiever over onze kansen dan voordat ik ze aan het werk gezien had. De resultaten zijn indrukwekkend, maar van hun veldspel ben ik niet enorm geschrokken."

"Vooral in aanvallend opzicht viel het wat tegen. Ze creëren weinig mogelijkheden. Het is voor mijn ploeg geen onmogelijke opdracht om de finale te halen."

Zwakke plekken

Aanvoerder Stijn Schaars toonde zich een stuk voorzichtiger. "Frankrijk heeft bijna geen zwakke plekken. Bovendien is het een gedisciplineerde ploeg met veel kwaliteiten." Mathieu Flamini van Arsenal is op papier de bekendste Fransman. Hij speelde het laatste kwartier mee in de Champions League tegen FC Barcelona. Wegens een blessure is hij aan het begin van deze week naar huis gevlogen.

Schaars: "Dat zegt me niets. Toen hij nog fit was zat hij de eerste wedstrijd gewoon op de bank. Zijn concurrenten zijn net zo goed." Toen De Haan geconfronteerd werd met de afwezigheid van Flamini zei hij bloedserieus: "Flamini? Die ken ik niet."

Volwassener

In tegenstelling tot de meeste andere ploegen op het EK is Frankrijk een ploeg die wil voetballen. Vooral Klaas-Jan Huntelaar verheugt zich daarom op de wedstrijd. "Veel mensen roepen dat het niveau van het toernooi tegenvalt, maar dat vind ik niet. Dat lijkt misschien zo, omdat weinig ploegen ervoor kiezen om aan te vallen. Verdedigen is ook een kwaliteit. Dat heb ik de eerste wedstrijden wel ondervonden."

De spits van Ajax vindt zichzelf redelijk in het toernooi zitten. "Maar ik kan nog beter. Ik moet tegen defensief ingestelde ploegen accepteren dat ik wat minder in het spel voorkom, anders had ik maar middenvelder of verdediger moeten worden. Ik heb er vertrouwen in dat we in het toernooi groeien. De eerste wedstrijd deden we wat domme dingen. Daarna zijn we volwassener gaan spelen."