AMSTERDAM - De bondscoach van Servië en Montenegro, Ilija Petkovic, heeft zijn eigen zoon in de selectie van het WK-elftal opgenomen. De 32-jarige centrale verdediger van OFK Belgrado vervangt de geblesseerde aanvaller Mirko Vucinic. Dit maakte de voetbalbond van Servië en Montenegro maandag bekend.

Dusan Petkovic kwam twaalf maal uit voor het nationale elftal maar maakte geen deel uit van de ploeg die in de kwalificaties plaatsing afdwong voor de eindronde van het WK. De verdediger speelde eerder voor Spartak Moskou en VFL Wolfsburg.

Schandaal

Volgens het persbureau Reuters is er woensdag in de Servische media fel gereageerd op de beslissing van de bondscoach. Het dagblad Blic kopte: "Petkovic, stuur je zoon naar huis." Stervoetballer Dragan Stojkovic, die op het WK '98 nog uit kwam tegen Nederland, noemde het een schandaal dat de bondscoach zijn eigen zoon had opgeroepen.

Het populaire dagblad Kurir kwam met de kop "Schande!" In het bericht op de voorpagina meldt de krant dat Petkovic alle voetbalfans in Servië geschokt heeft met zijn beslissing. Getafe-voetballer Veljko Paunovic zegt het onbegrijpelijk te vinden dat een 21-jarige aanvaller wordt vervangen door een 32-jarige verdediger.

Petkovic liet in een reactie weten dat het team veel zal hebben aan zijn zoon, die in zijn twaalf interlands één keer wist te scoren. Servië en Montenegro is op 11 juni de eerste tegenstander van het Nederlands Elftal op het WK in Duitsland.

Kroatië

Petkovic is niet de enige bondscoach die zijn eigen zoon heeft opgeroepen. De Kroatische bondscoach Zlatko Kranjcar heeft zijn zoon Nico zelfs een basisplaats toebedeeld. Volgens Voetbal International lag de voetballer, die bij Hajduk Split speelt, dit seizoen onder vuur omdat zijn conditie niet in orde zou zijn.