VITTEL/LEVERKUSEN - Ivoorkust, 16 juni in Stuttgart tijdens het wereldkampioenschap voetbal tegenstander van Oranje, heeft dinsdag in een oefenwedstrijd tegen Chili met 1-1 gelijkgespeeld. De Afrikanen speelden in Vittel in Frankrijk.

De tegenstander van Nederland kwam achttien minuten voor tijd op voorsprong door een benutte strafschop van Dindane. Vijf minuten later maakte Suazo al gelijk. In de tussentijd was Didier Zokora van Ivoorkust al met rood van het veld gestuurd. Ivoorkust oefent zondag voor de laatste keer, tegen Slovenië.

Argentinië, op 21 juni de laatste opponent van Oranje in de groepsronde, won van WK-ganger Angola met 2-0. Maxi en Sorin scoorden in de eerste helft voor de Zuid-Amerikanen.

Japan

Gastland Duitsland kwam in Leverkusen niet verder dan 2-2 tegen Japan, dat tijdens het WK in groep F op wereldkampioen Brazilië, Kroatië en Hiddinks Australië stuit. De Aziaten kwamen na rust sterk voor de dag, binnen tien minuten scoorde Naohiro Takahara tweemaal. De Duitsers toonden als gebruikelijk veerkracht. Uit twee vrije trappen scoorden ze binnen vijf minuten twee keer. Miroslav Klose en Bastian Schweinsteiger waren succesvol voor de 'Mannschaft', die in groep A met Costa Rica, Polen en Ecuador te maken krijgt.

Polen had dinsdag in Chorzow een slechte afsluiting in eigen land. Met een striemend fluitconcert namen de supporters afscheid van hun 'helden', die met 2-1 verloren van Colombia, dat niet eens aan het WK meedoet.

Colombiaanse goal

De tweede Colombiaanse goal was potsierlijk. Doelman Martinez trapte de bal uit, maar deed dat zo ver dat hij na een stuit al bij het Poolse doel was. Zijn collega Tomasz Kuszczak verkeek zich lelijk op de uittrap en zag tot zijn afgrijzen de bal het doel ingaan. Murillo had voor rust de score voor Colombia geopend, Jelen scoorde tegen.

Costa Rica verloor dinsdag in en van Tsjechië. Lange tijd bleef de stand gelijk, maar acht minuten voor tijd had Lokvenc namens Tsjechië een doeltreffende kopbal, 1-0. Dat was direct de eindstand. Tsjechië speelt in Duitsland in groep E met Ghana, Italië en de Verenigde Staten.

Trabelsi

Tunesië versloeg Wit-Rusland met 3-0. Met oud-Ajacied Trabelsi in de gelederen beëindigde Tunesië het duel met tien man, omdat Haggui kort voor tijd zijn tweede gele kaart incasseerde. De goals kwamen van Namouchi, Santos en Jomaa. Tunesië voetbalt in Duitsland in groep H tegen Spanje, Oekraïne en Saudi-Arabië.

Engeland (groep B) deed onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Vink vertrouwen op door met 3-1 te winnen van Hongarije. Gerrard, Terry en Crouch maakten in Manchester de Engelse treffers. Wereldkampioen Brazilië had een lekker opwarmertje tegen de Zwitserse club Luzern. De Zwitsers werden met 8-0 eenvoudig opzij geschoven. Adriano en Ronaldo maakten beiden twee doelpunten.