AMSTERDAM - De dreiging van een concurrend kampioenschap mag dan wel verdwenen zijn, de machtsstrijd in de F1 is nog niet over. Zo dreigen topteams McLaren en Toyota bij de nakende hervorming van de F1-commissie hun stemrecht te verliezen.

Tot nu toe hadden alle teams stemrecht in de F1-commissie, maar dat maakt het nemen van beslissingen moeilijk en dus werkt de internationale automobielfederatie FIA aan een vereenvoudigde structuur. Daarin zullen slechts 6 teams nog over stemrecht beschikken.

Bedoeling is om de stemmen te verdelen per land. Helaas rijden er meerdere teams onder Japanse en Britse vlag. Daarom wil de FIA het stemrecht aan het oudste team van die landen geven. Voor Japan is dat Honda en voor Groot-Brittannie McLaren. Al beweert het magazine Autosport dat niet McLaren, maar wel Williams stemrecht zou krijgen aangezien dat team ook al deel uitmaakt van een andere commissie.

Als de FIA dit plan doorvoert verliezen McLaren en Toyota dus beiden hun stemrecht. Niet toevallig twee teams die al een hele tijd op voet van oorlog leven met de FIA. Red Bull zou overigens aan de dans ontspringen omdat zij in de toekomst met een Oostenrijkse licentie willen racen.