HOENDERLOO - Redelijk optimistisch over de enkelblessure van Rafael van der Vaart hervatte Marco van Basten dinsdag tussen de regenbuien door in Hoenderloo de voorbereidingen op het wereldkampioenschap voetbal. De bondscoach heeft goede hoop dat hij binnen enkele dagen weer over de gekwetste middenvelder kan beschikken.

"We hoeven ons voorlopig nog geen hele grote zorgen over Van der Vaart te maken", stelde Van Basten. "Hij had vorige week nog een beetje last van een ontstoken pees bij zijn enkel. Nu is het littekenweefsel rond het gewricht een beetje geïrriteerd."

Mexico

Van der Vaart was al even optimistisch als de bondscoach. "Natuurlijk schrok ik even toen maandag de bal verkeerd op mijn enkel belandde. Dat deed even heel erg veel pijn. Ik heb vandaag gefietst en het gaat al een stuk beter. Misschien kan ik donderdag tegen Mexico nog wel een paar minuten spelen."

De middenvelder van Hamburger SV deed woensdagmorgen uit voorzorg echter nog niet mee aan de besloten eerste traingssessie van Oranje. Hij oefende in het hotel op de hometrainer.

Van Basten verklaarde dat hij indien nodig nog veel langer op Van der Vaart wil wachten "Rafael is een hele belangrijke speler voor ons. Nogmaals, we maken ons nu geen zorgen. Er lijkt weinig aan de hand. Maar we beseffen ons heel goed dat we de selectie in het geval van zware blessures tot 24 uur voor de openingswedstrijd tegen Servië en Montenegro mogen wijzigen."

Sneijder

Bij absentie van de geblesseerde Van der Vaart geldt Wesley Sneijder voorlopig als spelmaker van het Nederlands elftal. Van Basten legde dinsdag tijdens de trainingen het accent op het positiespel van het Nederlands elftal. "Want dat moet nog beter. We leden tegen Kameroen te veel balverlies. We moeten het tempo van de wedstrijd ook beter bepalen."

Van beide oefensessies was dinsdag alleen de avondtraining toegankelijk voor de pers. Supporters zijn helemaal niet welkom in Hoenderloo. "Dat is niet omdat ik dat zo wil", legde Van Basten uit. "Het wordt op dit park gewoon een beetje rommelig als iedereen maar door elkaar loopt. Ik heb geen geheimen voor de pers maar wil soms wel rustig werken."

Supporters

De politie trad hard op tegen supporters die van buiten de omheining van het hotelterrein iets van de training probeerden op te vangen. Inventieve fans bekeken vanaf het dak van een oranje geschilderde touringcar de avondsessie Van Basten. Ze werden door agenten verwijderd.

Vergeleken met de laatste oefeninterland tegen Kameroen wijzigt Van Basten zijn ploeg komende donderdag tijdens de oefenwedstrijd tegen Mexico in het Philips-stadion op enkele plaatsen. "We beginnen niet met dezelfde formatie als afgelopen zaterdag tegen Kameroen. We willen namelijk ook andere voetballers aan het werk zien."

Jaliens

Behalve voor Rafael van der Vaart komt de oefeninterland tegen Mexico waarschijnlijk ook nog te vroeg voor Kew Jaliens. De rechtsback is nagenoeg hersteld van een diepe vleeswond in zijn bovenbeen. Hij trainde dinsdag nog wel apart van de groep. Sneijder sloeg alleen de avondtraining over. De middenvelder had enkele lichte klachten en kreeg voor alle zekerheid rust voorgeschreven.