BERLIJN - De leiding van de Duitse wielerploeg T-Mobile wil van al zijn 29 renners een schriftelijke verklaring dat zij nooit met de illegale praktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes van doen hebben gehad. Dat zei een woordvoerder van het team dinsdag.

De arts is in opspraak en mogelijk de spil in een grote dopingzaak. Hij wordt verdacht van productie en handel in anabole steroïden en bloeddope. "We nemen deze zaak heel zwaar op. Al onze renners moeten in drievoud opschrijven dat ze nooit met Fuentes hebben gewerkt", aldus de woordvoerder.

Conditietests

De Spanjaard Oscar Sevilla is als eerste benaderd. Hij heeft tegenover de ploegleiding toegegeven dat hij regelmatig bij Fuentes op bezoek kwam. "Hij vertelde heel rustig dat hij daar alleen maar kwam voor conditietests. We hebben vooralsnog geen reden daaraan te twijfelen. Maar mocht blijken dat hij ons heeft voorgelogen, dan vliegt hij er meteen uit."

Omvangrijk onderzoek

Justitie in Spanje is bezig met een omvangrijk onderzoek naar het gebruik van stimulerende middelen in de wielersport. Bij huiszoekingen zijn deze week 200 buisjes bloed, anabole steroïden, epo en groeihormonen aangetroffen en een gecodeerd adressenbestand van afnemers.

De Spaanse media zijn massaal op de affaire gedoken en onthullen steeds meer namen van renners die wel eens in de praktijk van Fuentes zijn gesignaleerd. Zoals de Phonak-renners Santiago Botero en José Enrique Gutierrez, de nummer twee van de Ronde van Italië.