ROTTERDAM - De transfer van Feyenoorder Salomon Kalou naar Chelsea is afgerond. De 20-jarige aanvaller uit Ivoorkust tekent een contract voor vier jaar bij de Engelse kampioen. Hij wordt dinsdagmiddag al in Londen gepresenteerd, nadat beide clubs eerder op de dag overeenstemming hadden bereikt over de afkoopsom.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik had niet durven dromen dat ik nu al naar zo'n grote club zou gaan", liet Kalou weten op de website van Feyenoord. "Ik ben blij en trots dat ik mijn kinderen en kleinkinderen zal kunnen vertellen dat ik voor clubs als Chelsea en Feyenoord heb gespeeld."

Kalou verbleef sinds eind vorige week met zijn zaakwaarnemers in Engeland om te onderhandelen over een contract. De jonge Afrikaan had toestemming van Feyenoord te gaan praten in Londen, omdat beide clubs na diverse gesprekken al dicht bij een akkoord waren over de afkoopsom. Het bedrag dat het kapitaalkrachtige Chelsea naar Rotterdam overmaakt, is niet bekend. Het gaat in elk geval om vele miljoenen euro's.

Frisse start

"Dit is waarschijnlijk voor iedereen de beste oplossing", legde Feyenoord-directeur Chris Woerts uit. "Zijn contract liep nog een seizoen door, maar hij gaf aan dat hij vanwege alle commotie rond zijn persoon liever ergens anders een frisse start wilde maken. Daar hadden wij alle begrip voor. Rond Feyenoord - Chelsea op 8 augustus zullen we officieel afscheid van hem nemen, want dat verdient hij."

Kalou: "Chelsea is op weg om een monument te worden en ik wil daar graag deel van uitmaken. Ik heb met trainer José Mourinho gepraat, in het Frans, en hij heeft me overtuigd. Ik heb zelf uiteraard ook navraag gedaan over de club bij Ruud Gullit en ik heb hem verteld dat ik er trots op ben om in zijn voetsporen te treden. Hij heeft mij immers vorig seizoen bij Feyenoord de kans gegeven."

Kleine Kalou

Salomon Kalou kwam in 2003 op voorspraak van zijn grote broer Bonaventure Kalou, die eveneens furore maakte in de Kuip, naar Feyenoord. Kort na zijn debuut werd 'Kleine Kalou' voor een half jaar uitgeleend aan stadgenoot Excelsior.

Na de zomer van 2004 ontwikkelde de jonge Ivoriaan zich tot één van de smaakmakers van Feyenoord. Met teamgenoot Dirk Kuijt nam hij vele treffers en assits voor zijn rekening. Het legioen noemde het gevreesde duo liefkozend K2.

Verdonk

Het afgelopen seizoen draaide Kalou minder goed. Hij ging duidelijk gebukt onder alle ophef en publiciteit die zijn slepende naturalisatiezaak losmaakte. Zijn vurige wens met Oranje deel te nemen aan het WK in Duitsland stuitte voortdurend op een weigerachtige houding bij minister Verdonk (Integratie en Vreemdelingenzaken).

De bewindsvrouw hield vast aan haar standpunt dat Kalou eerst moest slagen voor de naturalisatietoets. De getalenteerde voetballer moest tevens aannemelijk maken dat hij zich voor langere tijd in Nederland wilde vestigen. Vorige week besloot Kalou zijn geruchtmakende procedure, met verscheidende rechtszaken tot bij de Raad van State toe, stop te zetten en te kiezen voor een interlandloopbaan met zijn vaderland Ivoorkust.

Gefrustreerd

Kalou: "De gebeurtenissen van het afgelopen seizoen waren geen reden om weg te gaan, het was gewoon tijd voor een volgende stap. Ik ben nergens gefrustreerd over en ik heb uiteindelijk alleen maar goede herinneringen aan Feyenoord en Rotterdam."