AVEIRO - Jong Oranje is op het Europees kampioenschap doorgedrongen tot de halve finales. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan versloeg maandag in het derde en laatste groepsduel regerend Europees kampioen Italië met 1-0. Dat was na de nederlaag tegen Oekraïne en het gelijkspel tegen Denemarken precies genoeg om als tweede in de groep te eindigen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Invaller Daniël de Ridder zorgde een ruim kwartier voor tijd voor het winnende doelpunt. In de halve eindstrijd treft Jong Oranje donderdag Frankrijk.


Nederland controleerde het duel volledig

Eerste week

Jong Oranje eindigde door de overwinning als tweede, achter Oekraïne. Regerend Europees kampioen Italië verzamelde net als Oranje in totaal vier punten. Het onderlinge resultaat is bij een gelijk aantal punten doorslaggevend op het EK.

Dat het elftal van De Haan zich tot de beste vier ploegen van Europa mag rekenen, leek lange tijd uitgesloten. Jong Oranje maakte de eerste week weinig indruk. Het openingsduel tegen Oekraïne ging terecht verloren: 1-2. In de wedstrijd met Denemarken voetbalde Nederland iets beter, maar nog altijd niet goed: 1-1.

Ruimte

In tegenstelling tot die eerste twee wedstrijden voetbalde Nederland tegen Italië wel goed, al had dat voor een deel ook te maken met de verdedigende tactiek van de Italianen. Ze lieten Oranje de ruimte om het spel te maken.

De Haan had vier wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het duel met de Denen. De Fries passeerde De Ridder en startte op het EK voor het eerst zonder echte buitenspelers. Romeo Castelen en Nicky Hofs kregen tegen Italië een vrije rol aan de flanken.

In het centrum van de verdediging keerde Ron Vlaar terug ten koste van Ramon Zomer. Aan de rechterkant begon Dwight Tiendalli voor het eerst dit toernooi in de basisopstelling. Kort voor de defensie koos De Haan voor Demy de Zeeuw, die ook nog niet eerder als basisspeler op het EK begon.

Belangrijke schakel

De Zeeuw was een belangrijke schakel in het positiespel van Jong Oranje. Via vlugge combinaties zocht Nederland de weg naar het doel waar het voor rust slechts enkele keren gevaarlijk opdook. Wel controleerde Nederland het duel volledig.

Na de pauze was dat niet anders. Jong Oranje had de bal bijna voortdurend in bezit maar wist het enorme overwicht lange tijd niet om te zetten in kansen. Dat veranderde toen de getergde De Ridder alsnog zijn opwachting maakte. Hij stond net twee minuten in het veld toen hij na een voorzet vanaf links de bal achter doelman Gianluca Curci kopte: 1-0.

Beste wedstrijd

"Dit was een fantastische avond. Dat we door zijn hebben we zelf afgedwongen. Het was onze beste wedstrijd van het toernooi", aldus De Ridder. De buitenspeler constateerde een stijgende lijn in het niveau van het elftal van Foppe de Haan. "Dat is prettig. Zelf zat ik in de eerste wedstrijden niet zo lekker in mijn vel. Ik was niet in vorm en dan is dit wel heel mooi."

De Haan

Foppe de Haan was na afloop van de wedstrijd tegen de Italianen niet alleen tevreden over de kwalificatie voor de halve finales maar vooral ook over het veldspel. "We hebben vandaag erg goed gespeeld", zei de bondscoach van Jong Oranje.

"Dit is het voetbal dat ik graag wil zien. We gaan met stappen vooruit, we groeien in het toernooi. Hoe langer deze ploeg bij elkaar is, hoe beter we gaan spelen. Als iedereen er vanaf het begin van de voorbereiding al bij was geweest, waren we al verder."

Tang

De Haan was vooral te spreken over de aanvallende bijdragen van zijn beide vleugelverdedigers, Urby Emanuelson en Dwight Tiendalli. "Daardoor hadden we de Italianen in de tang, de bal was constant in ons bezit."

Over Frankrijk, tegenstander in de halve finales, wist De Haan nog niets te vertellen. "Daar heb ik me nog niet in verdiept. Ik weet wel dat ze in de voorronde veruit de meeste indruk hebben gemaakt van alle ploegen. Dat is voor later zorg, onze eerste doelstelling hebben we gehaald."