DEN HAAG - Profvoetballer Rachid Bouaouzan van Sparta is maandag in hoger beroep veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn brute overtreding op ex-profvoetballer Niels Kokmeijer. In de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag is Bouaouzan geen taakstraf opgelegd. De rechtbank in Rotterdam legde die eerder wel op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kokmeijer had de Spartaan voor de rechter gesleept. Een gemene trap van Bouaouzan veroorzaakte op 17 december 2004 een gecompliceerde beenbreuk en maakte een einde aan de professionele voetballoopbaan van de toenmalige spits van Go Ahead Eagles.

Hoger beroep

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Bouaouzan ruim een half jaar geleden tot een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk en 200 uur dienstverlening. De Spartaan ging niet akkoord en tekende beroep aan. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep dezelfde celstraf en een iets hogere taakstraf, 240 uur.

Het hof vindt dat een voorwaardelijke celstraf voor de Spartaan volstaat. Het verwijst naar de sanctie die de tuchtcommissie van de KNVB destijds oplegde na de charge. Bouaouzan moest tien duels aan de kant blijven. De Spartaan is wel schuldig bevonden aan zware mishandeling. De voetballer kon volgens het hof weten dat hij met zijn vliegende tackle Kokmeijer zou raken en zwaar letsel kon toebrengen.

Reactie Kokmeijer

Kokmeijer reageerde maandag kort en bondig op de uitspraak: "Ik ben blij met de veroordeling. Over de motivering laat ik me niet uit." De advocaat van Bouaouzan was niet bereikbaar voor commentaar.

Bij de KNVB loopt nog een arbitragezaak tegen Sparta en Bouaouzan. Kokmeijer, die nog altijd niet goed kan lopen, wil beide partijen hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de schade die hij heeft geleden.