PARIJS - Coachloos is Michaëlla Krajicek maandag op Roland Garros in Parijs ten onder gegaan in de eerste ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen. De Nederlandse troef verloor kansloos van de zevende geplaatste Zwitserse Patty Schnyder met 1-6 2-6. "Ik ben verschrikkelijk verslagen", erkende zij. "Het was snel voorbij."

'Misa' kreeg in de Franse hoofdstad steun van haar moeder Pavlina. "Zij moedigde mij aan. Fijn dat zij er was. Lekker, meiden onder elkaar." Haar vader Petr, die de meeste tijd met haar meereisde in haar nog jonge profcarrière, bevond zich in Praag bij haar jongere broer.

Halfbroer Richard, die haar eveneens traint en coacht, was op vakantie met zijn gezin in Spanje, alwaar hij tussen neus en lippen door toekomstige politieke ambities ontboezemde.

Toverstokje

Misa: "Ik denk niet dat Richard een toverstokje zou hebben gehad. Ik ben blij dat hij dit niet heeft gezien."

Binnenkort speelt Misa met Richard op Wimbledon in het gemengd dubbelspel. "Op het gras verheug ik mij zeer. Met de wildcard die wij nodig hebben, komt het geloof ik wel goed. Als voorbereiding speel ik in Rosmalen, maar voor die tijd ook competitie voor Leimonias."

Gravel

Gravel is niet de beste ondergrond van Nederlands beste tennisster. Gras en hardcourt liggen haar beter. Dit was duidelijk te merken op het rode stof in het centre court van Stade Philippe Chatrier waar zij tegen Schnyder mocht optreden. Het middaguur had amper geklonken of zij kon de rackets weer opbergen. De wedstrijd duurde maar 57 minuten.

Toen beide spelers na de eerste slagenwisselingen voor de eerste keer mochten gaan zitten stond het al 0-3. Schnyder had in de tweede game maar een breekpunt nodig en serveerde zelf twee keer perfect. Krajicek had in haar opslagbeurten steeds de grootste moeite. In de eerste vier kreeg zij telkens breekpunten tegen. Een keer redde zij zich er onderuit. Na een breek in de eerste game van de tweede set was de ongelijke strijd beslist. De Nederlandse knokte nog wel, maar kwam nooit tot een breekpunt. Toen op 4-2 een dropvolley mislukte gaf zij zich over.

Fouten

Schnyder sloeg 28 winners en Krajicek maakte 29 ongedwongen fouten. Dit verklaarde het grote onderscheid in de eindcijfers. "Zij speelde ongelooflijk goed", aldus Krajicek, "beter nog dan de beide vorige keren dat zij van mij won. Zelf speelde ik niet zo slecht. Ik ging voor de snelle punten, maar kon weinig doen aan wat zij presteerde."

Topvorm

De 27-jarige Patty Schnyder, tien jaar ouder dan haar opponente, wisselde onlangs van racket en had daarmee gevoel voor de bal teruggevonden. Zij won van de Amerikaanse Venus Williams en verkeerde bij aanvang van de Open Franse op Roland Garros in topvorm. "Dit was mijn beste wedstrijd in Europa dit seizoen."