BLOEMENDAAL - De hockeyers van Bloemendaal hebben zondag op imponerende wijze de tiende landstitel veroverd. De ploeg van coach Michel van den Heuvel won in de derde en beslissende wedstrijd van de play-offs om het Nederlands kampioenschap met 3-2 van Amsterdam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Australiër Luke Doerner maakte in de eerste helft van de verlenging het gouden doelpunt dat meteen een einde aan de enerverende wedstrijd maakte. Bloemendaal toonde zondag grote mentale en fysieke veerkracht.

Een dag eerder ging het tweede finaleduel tegen Amsterdam op eigen veld nog kansloos met 0-4 verloren. In de derde wedstrijd kwam Bloemendaal voor eigen publiek opnieuw op achterstand door een trefzekere strafcorner van Taeke Taekema in de 38e minuut.

Teun de Nooijer maakte in de 45e minuut gelijk, uit een afgeslagen strafcorner van Doerner, waarna Jamie Dwyer zijn ploeg in de 59e minuut uit een strafbal aan de titel leek te helpen. De Australische international had zaterdag nog een strafbal gemist. Taekema, uit zijn tweede succesvolle strafcorner, stelde het kampioensfeest van Bloemendaal echter nog even uit.

Verlenging

De international van Amsterdam had in de eindfase zelfs tot twee keer toe de kans zijn ploeg naar de achttiende landstitel te slepen. Hij miste echter beide korte hoekslagen waarna een verlenging noodzakelijk was.

Bloemendaal, dat vorige week de eerste wedstrijd in Amsterdam met 3-2 had gewonnen, speelde in de slotfase van de reguliere speeltijd met slechts negen man door gele kaarten voor Eby Kessing en Tibor Weissenborn. Op het tandvlees haalde de uitgedunde kampioensploeg de verlenging.

Het was uiteindelijk Luke Doerner die de karaktervolle thuisclub een spetterend kampioensfeest bezorgde. De Australische international schoot eindelijk direct raak uit een strafcorner.

Eerder in het hectische Bloemendaalse hockeyweekeinde miste hij diverse keren aan de kop van de cirkel. Doerner en Dwyer ontbraken vorige week in Amsterdam nog door hockeyverplichtingen in Australië. Het sterke duo was in de afgelopen week net op tijd terug om Bloemendaal naar de tiende landstitel te sturen.

De eerste helft van de spectaculaire wedstrijd werd zondag overschaduwd door een pijnlijk incident rond arbiter Rob ten Cate. De WK-scheidsrechter kreeg een van richting veranderd schot van Remko Slotema vol in het gezicht. Ten Cate ging tegen de grond en moest met een flinke hoofdwond het veld verlaten. Derde arbiter Michiel Bruning was zijn vervanger.