RIJSWIJK - Twee WK-tegenstanders van Oranje in Duitsland kwamen zaterdag in oefeninterlands niet tot winst. Zowel Ivoorkust (1-1 tegen Zwitserland) als Servië en Montenegro (1-1 tegen Uruguay) moest genoegen nemen met een gelijkspel.

Ivoorkust, de tweede WK-tegenstander van Nederland (16 juni in Stuttgart), kwam door een treffer van Barnetta op achterstand. Invaller Emerse Faé (FC Nantes) bracht in Basel met een fraai doelpunt de gelijkmaker op zijn naam. Beide WK-ploegen pasten in de tweede helft vele wissels toe.

Dejan Stankovic zette Servië en Montenegro in Belgrado op voorsprong. Godin maakte in de slotfase voor Uruguay gelijk. Servië en Montenegro is op 11 juni in Leipzig de eerste WK-tegenstander van Oranje.

Beenhakker

Bondscoach Leo Beenhakker liep zaterdag in Graz met Trinidad en Tobago tegen een nederlaag aan. Wales was met 2-1 te sterk voor de WK-debutant. Trinidad en Tobago kwam via een treffer van Stern John nog wel op voorsprong. Robert Earnshaw (West Bromwich Albion) hielp daarna Wales, dat niet aan het WK deelneemt, met twee doelpunten aan de overwinning.

Duitsland

Duitsland haalde in een oefenwedstrijd tegen Luxemburg flink uit. De ploeg van teamchef Jürgen Klinsmann rolde de bescheiden tegenstander met 7-0 op. Miroslav Klose, Lukas Podolski en Oliver Neuville scoorden voor 23.000 toeschouwers in Freiburg allen twee keer. De andere treffer kwam op naam van Torsten Frings.

De Duitse zevenklapper was ietwat geflatteerd. Twee treffers werden uit strafschoppen gemaakt en de laatste twee doelpunten, beiden van Neuville, vielen in de extra tijd.

Bij Duitsland ontbrak aanvoerder Michael Ballack wegens een lichte enkelblessure. In de volgende oefenwedstrijd, dinsdag tegen Japan, is hij mogelijk weer van de partij. Duitsland speelt op 2 juni ook nog tegen Colombia voordat de brigade van Klinsmann op 9 juni aan het WK in eigen land begint tegen Costa Rica in München.

Portugal

Portugal had in Evora weinig moeite met Kaapverdië. De ploeg van bondscoach 'Big' Phil Scolari versloeg de voormalige kolonie met 4-1. Pauleta, namens Paris Saint Germain topscorer in de Franse competitie, was met drie treffers de gevierde man bij de WK-gangers. Petit maakte het andere Portugese doelpunt. De Portugees Meira scoorde in eigen doel.

Frankrijk

Frankrijk won in Parijs met 1-0 van Mexico. Malouda scoorde op slag van rust. Zidane (33) speelde zijn honderdste interland voor Frankrijk. De drievoudige wereldvoetballer van het jaar beëindigt na het WK zijn glansrijke loopbaan.