Michael Schumacher dient zondag tijdens de Grote Prijs van Monaco van de laatste startplaats te vertrekken. De Duitse coureur van Ferrari werd zaterdagavond laat teruggezet van de beste startpositie ('pole') naar de achterhoede wegens een "opzettelijke" overtreding van de reglementen zaterdagmiddag tijdens de kwalificatiesessies.

Schumacher bleef tijdens de kwalificatie wereldkampioen Fernando Alonso voor. De Duitser klokte in het prinsdom een beste tijd van 1.13,898 terwijl zijn Spaanse rivaal op 1.13,962 bleef steken.

Rel

'Schumi' zorgde echter wel voor een rel. In de slotminuut van de kwalificatie maakte de kopman van Ferrari in de voorlaatste bocht een stuurfout, waardoor hij zijn auto onhandig op het nauwe stratencircuit parkeerde. Concurrenten als Alonso konden daardoor niet op volle snelheid doorrijden en verspeelden kostbare tijd.

De Spanjaard moest na afloop moeite doen om harde uitspraken te vermijden. "Ik heb mijn mening hierover, maar die houd ik voor me", zei Alonso, die vertelde enkele tienden van een seconde te hebben verloren door de vreemde actie van Schumacher.

Typisch Ferrari

De teambaas van Renault, Flavio Briatore, was woedend: "Schumacher parkeert gewoon zijn auto in die bocht", sprak de Italiaan. "Dit is typisch Ferrari."

Vonnis

Ruim acht uur na afloop van de kwalificatiesessies kwam de internationale automobielfederatie (FIA) met de uitspraak in de geruchtmakende kwestie. Volgens het vonnis van de racestewards had Schumacher op verscheidene punten de regels overtreden.

Dat zou hij met opzet hebben gedaan gezien de manier waarop hij plotseling en hard had geremd. De Duitser werd naar de laatste startrij teruggezet en Alonso kreeg alsnog poleposition toebedeeld.