ROTTERDAM - Het Nederlands elftal groeit langzaam naar de vorm die het volgens bondscoach Marco van Basten nodig heeft om een rol van betekenis op het WK te spelen. In de eerste van de drie oefenduels voor de eindronde tegen Kameroen speelde de ploeg niet alleen heel gretig. Oranje legde vooral voor rust met vermakelijk combinatievoetbal ook de basis voor een verdiende zege: 1-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Vreugde na de treffer van Van Nistelrooij

Zo'n twee weken voor de eerste wedstrijd op het WK tegen Servië en Montenegro tasten ze waarschijnlijk ook bij het Nederlands elftal in het duister over de waarde van de overwinning. Zo speelde Kameroen bijvoorbeeld zonder vedette Eto'o van Barcelona.

Over de grens

Geremi, een topspeler van Chelsea, was wel van de partij. Tot tevredenheid van bondscoach Van Basten gaven de Afrikanen zich allerminst gemakkelijk gewonnen. Kameroen, niet aanwezig op het WK, speelde zoals Ivoorkust dat ook wel eens wil doen: heel fysiek en af en toe over de grens van het toelaatbare. De ploeg incasseerde in de oefeninterland maar liefst vijf gele en een rode kaart.

Veel belangrijker dan de uitslag was de manier waarop het Nederlands elftal zich tegen het fysiek sterke Kameroen wapende. Oranje speelde in de stromende regen vooral voor rust zoals het afgelopen week in Lausanne trainde. De ploeg acteerde gedreven, zette de tegenstander na balverlies snel vast en speelde vooral in het eerste half uur van het duel sterk combinatievoetbal.


Kameroen speelde zoals Ivoorkust dat ook wel eens wil doen: heel fysiek en af en toe over de grens van het toelaatbare

Van Persie

Absolute uitblinker tijdens de sterkste fase van het Nederlands elftal was Van Persie. De rechtsbuiten was betrokken bij bijna alle gevaarlijke momenten voor het doel van Kameroen.

Hij bracht in het eerste kwartier Van Nistelrooij en Cocu in kansrijke positie en keek in de 23e minuut tevreden toe hoe Van Nistelrooij op aangeven van Ooijer de openingstreffer maakte. Het was alweer het 26e doelpunt in de vijftigste interland van de spits.

Vleeswond

Oranje begon de wedstrijd met Sneijder in plaats van Van der Vaart. De middenvelder van Hamburger SV wilde zijn nog maar net herstelde enkel na een zware trainingsweek in Lausanne niet al te veel belasten.

Behalve Van der Vaart kon Van Basten ook nog niet over Jaliens beschikken. De verdediger heeft goede hoop dat hij vanaf maandag tijdens het trainingskamp in Hoenderloo volledig bij de groep kan aansluiten. Hij is nagenoeg hersteld van een diepe vleeswond in zijn bovenbeen.

Camoufleren

Van Basten zal de rechtsback van AZ op het WK misschien nog goed kunnen gebruiken. Van alle elf Nederlandse basisspelers maakte Kromkamp de minst sterke indruk. De verdediger kon niet camoufleren dat hij afgelopen seizoen bij Villarreal en Liverpool weinig heeft gespeeld.

Vermoeid

Het was logisch dat het Nederlands elftal in het eerste half uur van het duel tot het beste spel van de wedstrijd kwam. Na afloop van een zware trainingsweek in Lausanne oogde ploeg na rust af en toe vermoeid en dus minder scherp.

Ondanks de meeste vermoeienissen bij zijn spelers liet Van Basten zijn beoogde basisploeg van dit moment toch lang staan. Pas in de 75e minuut verscheen Kuijt als eerste wisselspeler op het veld.

Veelzeggend misschien was dat de spits van Feyenoord niet rechtsbuiten Van Persie maar centrumspits Van Nistelrooij verving. En dat verklaart wellicht weer waarom Van Basten in de persoon van Huntelaar niet nog een centrumaanvaller voor het WK heeft opgeroepen.

Jagen

Edwin van der Sar toonde zich na afloop van het oefenduel met Kameroen (1-0) gematigd tevreden over Oranje. De aanvoerder van het Nederlands elftal had weinig reden tot klagen over de eerste helft, maar hij was over het spel na de rust terecht heel wat minder te spreken.

"In het eerste halfuur speelden we op de manier die we voor ogen hadden", legde de ervaren doelman uit. "We hielden Kameroen goed onder druk en lieten de tegenstander daardoor niet in de wedstrijd komen. Door het jagen van ons kregen we ook voldoende kansen."

Van der Sar: "Een kwartier voor de rust zakten we al een beetje weg, waarschijnlijk door vermoeidheid na het trainingskamp in Lausanne. In de tweede helft klopte er weinig meer van bij ons. Er gingen te veel dingen fout. Maar daar was het ook een oefenwedstrijd voor. Hier moeten we van leren. Ook conditioneel kunnen we nog wel wat groeien."

Van Basten

"Ik vond het interessant om te zien hoe we in de beginfase een tegenstander als Kameroen onze wil oplegden. Dit was toch een tegenstander van redelijk groot kaliber. Dat was heel positief."

"In de tweede helft werd het allemaal slordiger. We leden onnodig balverlies en het positiespel werd daar niet beter van. Dat verdient nog de nodige aandacht. Daar moeten we de komende twee weken voor de start van het WK hard aan werken."