TAMPERE - Voor het eerst in elf jaar heeft Mark Huizinga geen medaille op de Europese titelstrijd judo gewonnen. Wegens een knieblessure kon de 32-jarige Schiedammer zaterdag in Tampere niet aantreden voor de partij om brons. "Pure overmacht. De teleurstelling is niet zo groot."

In de halve finale, waarin hij nogal stevig van de mat werd gesmeten door de Rus Persjin, liep Huizinga het kwetsuur op. "Er zit nu wat 'speling' in m'n been. Ik geloof niet dat het heel ernstig is, maar ik wil geen risico lopen. Had ik voor een olympische finale gestaan dan was ik er misschien voor gegaan. Dan had ik er wel een half jaar revalideren voor over gehad. Nu niet."

Peking

Dus stond hij met lege handen. Huizinga, viervoudig Europees kampioen, won brons op het laatste EK, WK en Olympische Spelen. Hij won al drie keer een medaille op de Spelen, met als hoogtepunt het goud van Sydney in 2000. In Peking wil hij voor de vierde keer toeslaan. "Dat staat leuk in het rijtje. Daar doe ik het voor."

Huizinga is een groot kampioen, maar won in 2001 voor het laatst een internationale titel. Daar kan hij mee leven. "Ik wil graag nog een keer goud pakken. In alle toernooien waar ik aan heb deelgenomen sindsdien ben ik er ook dichtbij geweest. Details maken vaak het verschil tussen goud of brons. Nog steeds zit ik goed in de competitie. Dat is voldoende reden om door te gaan."