BLOEMENDAAL - De mannenfinale om de Nederlandse hockeytitel krijgt een barrage. Amsterdam dwong zaterdag in en tegen Bloemendaal de derde en beslissende wedstrijd af. Het team van coach Alejandro Verga versloeg de favoriete ploeg verrassend met ruime cijfers (4-0) dankzij treffers van Roderik Huber (twee), Taeke Taekema (strafcorner) en Mark Neumeier.

Bloemendaal won afgelopen zondag de eerste wedstrijd in Amsterdam met 3-2 na verlenging. Het laatste duel is zondagmiddag opnieuw op 't Kopje in Bloemendaal. De thuisploeg was zaterdag onherkenbaar. Bloemendaal leek totaal niet in zichzelf en in de tiende landstitel te geloven. Al na amper twintig minuten stond Bloemendaal op een kansloze achterstand van 0-3.

Meijer

De ploeg van coach Michel van den Heuvel miste Nick Meijer. De 22-jarige international brak anderhalve week op de training de linkerhand. Toch speelde hij vorige week zondag nog mee in de eerste wedstrijd tegen Amsterdam. Meijer, die vooraf veel pijnstillers nam, maakte zelfs het winnende doelpunt. Nader onderzoek wees later alsnog een handbreuk uit. Hij is minstens drie weken uitgeschakeld.

Tegenover het wegvallen van aanvaller Meijer stond bij Bloemendaal de terugkeer van de Australiërs Jamie Dwyer en Luke Doerner. De twee internationals hadden de afgelopen weken hockeyverplichtingen in hun vaderland. Het tweetal kon Bloemendaal zaterdag niet inspireren. De complete ploeg van Van den Heuvel, inclusief sterspeler Teun de Nooijer, maakte een matte indruk.

Strafbal

Zelfs een strafbal was niet aan Bloemendaal besteed. Halverwege de tweede helft sleepte Dwyer de bal over het Amsterdamse doel. Neumeier maakte er in de slotfase nog wel 0-4 van. Vol zelfvertrouwen begint Amsterdam zondagmiddag om twee uur aan het beslissende duel, dat de achttiende landstitel voor de club moet opleveren.