ROTTERDAM - Feyenoorder Salomon Kalou verlaat Nederland. De 20-jarige aanvaller uit Ivoorkust staat op het punt een lucratief contract af te sluiten met Chelsea. Hij verblijft sinds vrijdag met zijn zaakwaarnemers in Londen om de onderhandelingen af te ronden.

Chris Woerts, marketing directeur en woordvoerder van Feyenoord, bevestigde zaterdagochtend het naderende vertrek van Kalou. "Vooruitlopend op een mogelijke overgang hebben wij Salomon toestemming gegeven om met Chelsea te gaan praten", liet Woerts weten. "We zijn al een tijdje in gesprek met die club over Kalou. Het gaat de goede kant op, maar we hebben nog geen akkoord."

Speelvergunning

Het is nog maar de vraag of Kalou in Engeland meteen aan de slag kan. Omdat hij niet uit een EU-land komt, moet hij aan speciale voorwaarden voldoen om een speelvergunning te krijgen. De Engelse voetbalfederatie wil daarmee voorkomen dat de Engelse clubs worden overspoeld met middelmatige spelers uit landen van buiten de Europese Unie. Dat zou de werkgelegenheid van de Engelse profs in gevaar brengen.

Zo dient een speler van buiten de EU in de afgelopen jaren een behoorlijk aantal interlands te hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een Engelse licentie. Kalou staat echter nog op nul. Alleen voor uitzonderlijke talenten wil de Engelse voetbalfederatie (FA) een uitzondering maken.

Extreem talent

"Chelsea ziet in Kalou een extreem talent", legde Woerts uit. "Via een speciale commissie wil de club een licentie voor hem bemachtigen. Kalou is in Nederland uitgeroepen tot talent van het jaar en zowel Ivoorkust als Nederland wilde hem graag als international oproepen. Die argumenten wil Chelsea-coach Mourinho voor de toelatingscommissie aanvoeren om Kalou in de Premier League te laten debuteren."

Een constructie zoals PSV met Chelsea over de Braziliaanse verdediger Alex sloot, waarbij de speler eigendom is van Chelsea en voorlopig actief blijft bij zijn huidige club, is volgens Woerts niet aan de orde. "Feyenoord heeft niet de intentie Kalou namens Chelsea nog even te stallen. Chelsea bepaalt in overleg met Salomon verder wat er met hem gebeurt, maar daarin speelt Feyenoord geen rol meer."

Paspoort

Kalou deed het afgelopen jaar vergeefse pogingen via een versnelde procedure een Nederlands paspoort te bemachtigen. Hij hoopte met Oranje deel te nemen aan het komende WK in Duitsland.

Minister Verdonk (Integratie en Vreemdelingenzaken) weigerde hem echter in diverse rechtszaken, tot aan de Raad van State toe, tegemoet te komen. Kalou maakte dinsdag bekend dat hij afziet van het Nederlanderschap en voor Ivoorkust interlandvoetbal wil gaan spelen.

Feyenoord kan op een dikke transfersom rekenen voor Kalou, omdat zijn contract nog doorloopt tot medio 2007. Het gaat waarschijnlijk om een bedrag van ruim 10 miljoen euro, een record voor de Rotterdamse volksclub.