AVEIRO - Jong Oranje is ver verwijderd van een plaats in de halve finales op het Europees kampioenschap in Portugal. Na de 2-1 nederlaag tegen Oekraïne kwam het elftal van bondscoach Foppe de Haan vrijdag niet verder dan 1-1 tegen Denemarken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Alleen winst op regerend Europees kampioen Italië levert Jong Oranje maandag een plaats in de halve finales op. Italië versloeg vrijdagavond, met een treffer diep in blessuretijd, Oekraïne met 1-0 en leidt de groep met vier punten. Oekraïne heeft er drie, Denemarken twee en Oranje één.

Vroeg afhaken in het toernooi zal voor De Haan een teleurstelling zijn. Vooraf sprak de bondscoach de doelstelling uit om minimaal de halve finales te bereiken. Daarbij refereerde hij steeds naar de kwaliteiten van zijn spelersgroep, maar die zijn tot dusverre slechts in fases zichtbaar geweest.

Beter

Wel voetbalde Jong Oranje in vergelijking met de wedstrijd tegen Oekraïne, vooral voor rust, beter. "Het was vandaag aanzienlijk beter, maar nog niet goed genoeg", reageerde De Haan.

Naar aanleiding van de pijnlijke nederlaag tegen Oekraïne nam de bondscoach enkele maatregelen. Hij liet zich direct na die wedstrijd al ontvallen dat Braafheid uit het basiselftal zou verdwijnen ten koste van Aissati. Emanuelson zakte tegen de Denen een linie terug. Hij nam de plek als linkerverdediger van Braafheid over.

Vlaar

Vrijdag bleek dat De Haan nog een speler zijn plaats in de basisformatie had afgenomen. Ron Vlaar moest zijn plek afstaan Ramon Zomer. Verder ontbrak voorin Romeo Castelen. Dat was niet uit tactisch oogpunt, maar vanwege een bovenbeenblessure die de Feyenoord tegen Oekraïne opliep.

Daniël de Ridder verhuisde daardoor van de linker- naar de rechterflank. Patrick Gerritsen startte als linkerspits. De speler van FC Twente speelde erg ongelukkig. In de rust werd hij vervangen door Collins John.

Net als Gerritsen kwam ook De Ridder lange tijd niet in het spel voor, zodat De Haan zag dat Jong Oranje net als tegen Oekraïne via de flanken nauwelijks gevaarlijk werd. "Daar hebben we te weinig kwaliteiten voor. Gerritsen speelde ongelukkig, maar ook De Ridder moet dynamischer worden."

Huntelaar

De eerste keer dat De Ridder wel een goede voorzet afleverde, was het direct raak. Klaas-Jan Huntelaar werkte de bal in de 37e minuut via keeper Ellegaard in het doel: 0-1.

De spits van Ajax ergerde zich na afloop van het duel met Oekraïne over de weinig bruikbare ballen die hij kreeg. Ook tegen Denemarken wisten zijn medespelers Huntelaar in het eerste half uur niet te bereiken. Eén kans bleek voor de Achterhoeker genoeg voor het maken van een doelpunt.

Verdiend

De voorsprong was verdiend. Hoewel het niet allemaal even spectaculair oogde, controleerde Jong Oranje de eerste helft. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Aissati. De 17-jarige PSV'er was constant aanspeelbaar en vond in aanvallend opzicht steeds de juiste openingen.

Na de pauze gaf Jong Oranje de voorsprong vrijwel direct weg. Thomas Kahlenberg kon bij de tweede paal geheel vrijstaand inschieten: 1-1. De ploeg van De Haan kwam daarna nauwelijks meer aan voetballen toe en oogde vermoeid. De beste kansen in het vervolg waren zelfs voor de Denen.

De Haan heeft nog een sprankje hoop dat zijn ploeg zich door middel van een zege op Italië kwalificeert voor de halve finales. Van de laatste zeven toernooien, wonnen de Italianen vijf keer. "In het verleden behaalde resultaten geven gelukkig geen garantie voor de toekomst."