PASSO DI SAN PELLEGRINO - De Spanjaard Juan Manuel Garate heeft de negentiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. In de koninginnenrit met aankomst op de Passo di San Pellegrino bleef hij de Duitser Jens Voigt voor. Voigt, ploeggenoot van leider Ivan Basso, gunde hem na de zware rit de dagzege. Hij sprintte niet mee.

De leidende positie van Basso kwam vrijdag geen moment in de problemen. De Italiaan finishte als achtste in het spoor van de Italiaan Gilberto Simoni. De twee hadden iets meer dan twee minuten achterstand op de ritwinnaar.

De Spanjaard José Enrique Gutierrez verloor wat tijd. Hij staat als nummer twee nu ruim zes minuten achter Basso. Zaterdag op de voorlaatste dag krijgen de renners nog een bergrit met drie cols voor de kiezen.

Ullrich

Jan Ullrich heeft twee dagen voor het einde van de Giro de strijd gestaakt. De Duitser stapte vrijdag tijdens de negentiende etappe tien kilometer voor de streep af.

Ullrich bereidde zich in de Italiaanse ronde voor op de komende Ronde van Frankrijk. In het algemeen klassement speelde de renner van T-Mobile geen enkele rol.

Hij won wel de vijfde etappe in de eerste Giro-week, een tijdrit. "Ik voel me na drie weken koersen een beetje moe en wil mijn opbouw richting Tour niet forceren", liet de renner weten.