LAUSANNE - Met de wetenschap dat het op het WK allemaal nog veel beter moet, bereidt Marco van Basten het Nederlands elftal verder voor op de naderende eindronde in Duitsland. De bondscoach heeft al een basisploeg in zijn hoofd maar sluit niet uit dat hij de komende weken nog enkele wijzigingen in zijn beoogde formatie moet doorvoeren.

Van Basten toont zijn favoriete ploeg van dit moment al zaterdag tijdens de oefenwedstrijd tegen Kameroen. Robben, Van Nistelrooij en Van Persie vormen dan waarschijnlijk de voorhoede van het Nederlands elftal. Van Bommel, Van der Vaart en Cocu zijn de middenvelders en Van Sar krijgt vermoedelijk hulp van de verdedigers, Kromkamp, Mathijsen, Ooijer en Van Bronckhorst.

Jaliens

Van deze elf spelers, die donderdag tijdens een trainingspartijtje allemaal een hesje droegen, hoort alleen Kromkamp op dit moment misschien nog niet tot de eerste keus van de bondscoach. Van Basten kan namelijk nog niet over Jaliens beschikken. De rechtsback herstelt van een vleeswond in zijn bovenbeen. "Dat gaat goed", aldus de verdediger. "Na het weekeinde kan ik waarschijnlijk volledig meetrainen."

Van Persie

Meest opvallende naam in de huidige basisformatie van Van Basten is die van Van Persie. De aanvaller van Arsenal arriveerde pas maandagavond in Zwitserland. Hij maakt vanaf zijn eerste optreden in Lausanne een uitstekende indruk. "Het gaat lekker. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik de komende zeven weken ga slapen met het gevoel dat ik niets heb laten liggen. Hopelijk lukt dat", aldus de grote uitblinker op het trainingspartijtje van donderdagavond.

Kuijt

Kuijt is voorlopig het grootste slachtoffer van het goede spel van Van Persie. De aanvaller, meer spits dan buitenspeler, debuteerde tijdens de tweede interland van bondscoach Van Basten in Oranje. Hij speelde daarna nog vijftien van de zestien landenwedstrijden. "Ik had liever met een hesje gevoetbald", liet hij na de training weten. "Maar je weet dat dit kan gebeuren als er 23 goede internationals in een selectie zitten. Ik zal zeker nog mijn kansen krijgen. Die moet ik pakken."

Ruim twee weken voor de eerste wedstrijd van Oranje op het WK tegen Servië en Montenegro (11 juni) hoeft Kuijt natuurlijk nog lang niet te wanhopen. Van Basten heeft een basisformatie in zijn hoofd zitten, maar wil tijdens de drie interlands tegen Kameroen, Mexico (1 juni) en Australië (4 juni) alle spelers aan het werk zien.

"Alles kan nog veranderen, niets staat nog vast", verklaarde de bondscoach, die tijdens het voor het Nederlands elftal succesvol verlopen EK van 1988 aanvankelijk zelf ook niet tot de basisformatie behoorde.

Vriendenploeg

Tot tevredenheid van Van Basten vertoont het Nederlands elftal in Lausanne de kenmerken van een vriendenploeg. Het huidige Oranje verliest het in kwaliteit voorlopig nog van de drie nationale selecties die in 1998, 2000 en 2004 ook in Zwitserland het fundament voor halve finale op een grote eindronde legden. "Als we in Duitsland een rol van betekenis willen spelen, dan moet het de komende weken inderdaad nog veel beter", vindt ook de bondscoach.

Progressie

Bij gebrek aan kennis over de werkelijke kracht van zijn ploeg wil Van Basten het succes op de naderende eindronde niet laten afhangen van het aantal ronden dat Oranje eventueel op het WK overleeft. "Het WK is voor mij geslaagd wanneer we op het toernooi weer progressie maken en aardig en verzorgd voetballen. Dan zien we wel hoe ver we reiken."