AGUEDA - Jong Oranje is het Europees kampioenschap in Portugal slecht begonnen. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan verloor het eerste groepsduel van Oekraïne woensdag met 2-1.

Artem Milevskii benutte zeven minuten voor rust een strafschop. Kort na de pauze maakte Ruslan Fomin het tweede doelpunt. Pas in blessuretijd scoorde Gijs Luirink tegen met een kopbal.

Uitschakeling is door de nederlaag direct dichtbij voor Jong Oranje. De resterende twee wedstrijden, tegen Denemarken en Italië, moeten naar alle waarschijnlijkheid gewonnen worden om de halve finales te bereiken. De beste twee ploegen uit de groep kwalificeren zich daarvoor.

Hoge verwachtingen

De klap van de nederlaag kwam zichtbaar hard aan. De verwachtingen bij Jong Oranje waren voor begin van het toernooi hooggespannen. Bovendien kende bondscoach De Haan weinig problemen in aanloop naar het duel met Oekraïne. Hij kon beschikken over een nagenoeg fitte groep. Alleen Dwight Tiendalli had wat last van zijn knie. Voor de speler van FC Utrecht was sowieso geen basisplaats ingeruimd. Al aan het begin van de week wist De Haan met welke spelers hij zou starten. Hij twijfelde lange tijd alleen over een van de twee posities centraal in de defensie. Daar kreeg Ron Vlaar uiteindelijk de voorkeur boven Ramon Zomer.

Met Oekraïne trof Jong Oranje op papier direct de minst sterke tegenstander in de groep. Italië, dat het toernooi al vijf keer won, is ook nu weer favoriet. Daarnaast heeft ook Denemarken dit jaar een goede spelersgroep tot de beschikking.

A-elftal Oekraïne

De Haan vond dan ook dat zijn elftal de eerste wedstrijd moest winnen. "Al heeft ook Oekraïne geen slechte ploeg", probeerde hij een dag voor de wedstrijd zijn spelers te waarschuwen. "Het is niet voor niets dat drie spelers eerst hier het Europees kampioenschap spelen en daarna worden overgeheveld naar het A-elftal voor het wereldkampioenschap in Duitsland."

De Haan doelde daarmee op doelman Andrii Piatov, verdediger Dmitro Chigrinskii en middenvelder Artem Milevskii. Alle drie de spelers stonden woensdag aan de aftrap.

Huntelaar

Direct vanaf het begin bleek dat Jong Oranje een lastige wedstrijd tegemoet ging. Oekraïne had Nederland zichtbaar goed bestudeerd. Klaas-Jan Huntelaar kwam er in de eerste helft niet aan te pas. Hij lag aan banden bij aanvoerder Oleksandr Jatsenko. Aan de rechterkant speelde ook Romeo Castelen ongelukkig. Jong Oranje wist in het eerste half uur geen serieuze kans te creëren.

Oekraïne daarentegen was gevaarlijker en speelde bovendien erg gedisciplineerd. Vooral Milevskii onderscheidde zich in positieve zin. De 21-jarige speler van Dinamo Kiev hield de nodige spelers van Jong Oranje bezig. Zeven minuten voor rust versierde hij slim een strafschop door makkelijk te vallen in een duel met doelman Kenneth Vermeer. Milevskii zelf benutte de strafschop met een gewaagd stiftje: 1-0.

Beslissing wedstrijd

De Haan greep aan het begin van de tweede helft in door Edson Braafheid te vervangen voor Ismaïl Aissati. Nog voordat de wissel succes kon sorteren, besliste Oekraïne de wedstrijd. Paul Verhaegh stapte bij een vrije trap te laat naar voren, zodat vier spelers ineens vrij stonden voor Vermeer. Ruslan Fomin bleef koel: 2-0. Pas in blessuretijd wist Gijs Luirink de achterstand te verkleinen met een rake kopbal: 2-1. Verder kwam Jong Oranje niet.